Home / Doesburg-Regiobode / Harenberglezing over archeologisch onderzoek op terrein Het Arsenaal

Harenberglezing over archeologisch onderzoek op terrein Het Arsenaal

DOESBURG – Archeoloog Bert Fermin houdt op maandagavond 25 november de eerste Harenberglezing over het archeologisch onderzoek op het terrein van het vroegere vrouwenklooster bij het Arsenaal in Doesburg. In deze lezing wordt alles wat met het de geschiedenis van het klooster te maken heeft, nog eens op een rijtje gezet.

Wat we tegenwoordig kennen als Het Arsenaal in Doesburg, is het restant van een omvangrijk kloostercomplex, waarvan de resten grotendeels schuilgaan onder het verzorgingstehuis St. Elisabeth, de Sint Maartenshof, het Arsenaal met Kloosterhof en de conventsgebouwen aan de Kloosterstraat. In de loop der jaren zijn er diverse kleinere en grotere archeologische opgravingen geweest die een blik werpen op het verleden van dit ‘Convent van Maria opten aelden Grave’. Onder het convent werd de oude gedempte stadsgracht (aelden Grave) teruggevonden. Behalve funderingen en vondsten die aan dit convent gerelateerd zijn, zijn hier ook resten gevonden van de tijd vóór het klooster én van de periode erna. Er werden bijvoorbeeld werktuigen uit de steentijd gevonden, maar ook afval van een 17e-eeuwse pottenbakkerij. Het middeleeuwse klooster en de pastorie kregen andere bestemmingen, werden verbouwd en deels gesloopt. Genoeg stof voor een interessante lezing.

Bert Fermin is archeoloog van Team Archeologie Zutphen en was betrokken bij het onderzoek van het convent en is medeauteur van de publicatie Het Convent ‘Maria opten aelden grave’. Zijn lezing vindt plaats in de filmzaal van Het Arsenaal en begint om 19.30 uur. Kaartjes kosten 5 euro en zijn verkrijgbaar bij Streekmuseum de Roode Tooren aan de Roggestraat 13 in Doesburg, tel. 0313-474265.

Deze lezing is een eerbetoon aan en vernoemd naar Ed Harenberg, gewaardeerd en geliefd historicus en archeoloog te Doesburg, overleden op 18 februari 2017. Ed deed 25 jaar samen met de archeologische werkgroep van Stad en Ambt Doesborgh onderzoek, onder andere op het terrein van het klooster.
De Stichting Doesburg’s Oudheidkundig Fonds / het Harenberg Fonds, ondersteunt met het verlenen van subsidies het oudheidkundig onderzoek voor Doesburg en Omstreken. De stichting is opgericht uit de nalatenschap van Ed Harenberg. Met deze eerste Harenberglezing brengt de stichting een aspect van haar werkterrein onder de aandacht: de archeologie.

www.harenbergfonds.nl

Lees ook

Werk van Rini Dado in online expositie MEAM

DOESBURG – Het MEAM, museum voor figuratieve kunst in Barcelona, heeft een werk van de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.