Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Actie!

Een Stief Kwartiertje: Actie!

Als er in de afgelopen weken iets duidelijk is geworden dan is het wel het feit dat het voeren van actie helpt, zeker als het gebeurt onder het motto: hoe zwaarder het geschut, hoe eerder de bestoken bestuurder dreigt om te vallen. Deze onmiskenbare logica is inmiddels in alle sectoren van onze samenleving doorgedrongen, je hoeft er zelfs geen boer of grondwerker voor te zijn; succes verzekerd. Zo dreigden de onderwijzers en leraren weer eens met verbaal geweld op te trekken naar het Binnenhof om de daar aanwezige hardleerse leerlingen nog eens flink de les te lezen of er rolde al een half miljoen hun kant op. Maar het is niet genoeg, actie dus. Dat moet interessante lesstof opleveren, zodat kinderen leren hoe ze later hun belangen bij elkaar moeten demonstreren.

Het fenomeen actievoeren kruipt nu ook de Veluwezoom op. Vooralsnog wordt het meest voorziene slagveld, de Posbank, niet omgeploegd; de heide mag er nog even blijven staan, maar voor hoelang? Als de bezoekers zo massaal blijven komen verandert het natuurgebied vanzelf in ons eigen Malieveld. Ook de verhuisplannen van de zwijnen en de herten kunnen voor de komende periode weer opgeborgen worden in het rustgebied voor het wild.
Onlangs dreigden de motorclubs naar de rechter te stappen om hun recht op hun rondje Posbank op te eisen. In eerste instantie was men niet bang dat de Gelderse Hells Angels, al No Surrender scanderend, de stuwwallen zouden bedwingen met hun pk’s om het natuurgebied open te houden voor hun wekelijkse egotrip, maar toen de nette burgerij dreigde met minder nette acties steeg de angstadrenaline in het Steegse en werd het ultieme middel uit de gemeentekast getrokken waarmee de goegemeente tijdelijk wordt verdoofd: nieuw onderzoek. Het natuurgebied gaat nog niet op slot. Voorlopig krijgen de dieren op de Posbank ook in het weekeinde geen rust.

Onderwijl werd er in Brummen hard gewerkt om daar een eigen Malieveld te scheppen. Het wonderlijke daarbij is dat de werkzaamheden niet door boze Brummense burgers werd gedaan, maar door de raadsleden zelf. Die begrijpen maar al te goed dat het volk actie wil, alleen niet door het gemeentebestuur op te blazen, maar de plannen voor Eerbeek uit te voeren, een fatsoenlijke begroting in elkaar te praten of het sociale domein overeind te houden. Het College van B en W was net met een ultieme poging bezig om een gemeentelijk bankroet af te wenden of de Raad besloot dat er sprake was van een bestuurlijk faillissement en blies de zaak op. Het bestuurlijke slagveld ziet er nu uit als het Malieveld nadat boeren en grondwerkers dat heel professioneel hebben bewerkt.
De vraag is wanneer de boze Brummenaren optrekken naar het gemeentehuis. Alle veronderstelde democratische krachten zullen beweren dat het volk eenmaal in de 4 jaar mag optrekken naar het stemlokaal, maar bij de laatste keer dat dit gebeurde zijn de uitkomsten nu door de partijen met speels gemak terzijde geschoven, waardoor de winnaars verliezers werden en omgekeerd.

Overal op deze aardkloot worden momenteel acties gevoerd tegen ongelijke verdeling van rijkdom, grondstoffen, rechten en macht; de balans is zoek. De bestuurders van een land, gemeente of een onderneming moeten niet langer gericht zijn op het eigen welbevinden en dat van aandeelhouders, maar moeten zich afvragen voor wie ze werken. Ze dienen een bijdrage te leveren aan de behoeften van mensen op een eerlijke manier tegen een eerlijke prijs en met respect voor de natuur. Die actie!

Desiderius Antidotum

Lees ook

Reekalfjes door inzet van drone gered van maaimachine

REGIO – Met behulp van een dronemet warmtecamera heeft Natuurmonumenten een tiental reekalfjes in het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.