Home / Brummen-Regiobode / Discussie over energie-opwekking in het landschap

Discussie over energie-opwekking in het landschap

BRUMMEN – Ruim honderd belangstellenden kwamen maandag 18 november naar de Reuvershoeve in Brummen om het te hebben over energieopwekking in het landschap. Op uitnodiging van Landschapsnetwerk Brummen en BrummenEnergie werd geëngageerd gesproken over zonne- en windenergie.

Het werd deze avond duidelijk hoe groot de impact van duurzame energie op het landschap zal zijn. Aan de andere kant kwamen de aanwezigen tot de conclusie dat er voor landschap, boeren, natuur en inwoners ook winst te behalen valt.
Drie sprekers zorgden voor de nodige context bij het onderwerp. Kirsten van de Meeberg legde uit hoe de ‘opgave’ voor de verduurzaming van energiebronnen in de CleanTech-regio is georganiseerd: het hoeveel en waarom van de energietransitie in een notendop. Alex Schotman van Alterra (Wageningen Universiteit) vertelt over slimme combinaties van energieopwekking en kansen voor natuur. Hoe met aandacht voor natuur en een goed beheer een leefgebied voor wilde planten en dieren kan ontstaan in zonneparken. En hoe, als je dat niet doet, de natuur en bodem er niets aan heeft. Paul Opdam van Landschapsnetwerk Brummen legde het verband met het verleden: hoe het landschap tussen Veluwe en IJssel een aantal heel verschillende karakters heeft gekregen.

Opdam projecteerde, om discussie los te maken, voorbeelden van installaties voor de opwekking van zonne- en windenergie in het landschap van nu. En daarmee kwam het gesprek goed op gang. De aanwezigen vroegen zich af of zonneparken kunnen helpen om geïsoleerde ‘natuur-eilanden’ in het agrarisch cultuurlandschap te verbinden, en wel op een manier die boeren helpt om op nieuwe wijze een inkomen te verdienen met natuur-inclusieve kringlooplandbouw. Het kan, maar het gaat niet vanzelf en vraagt om veel betrokkenheid van de omgeving, was de conclusie.

Het ‘energiespel’ van BrummenEnergie stelde een concrete uitdaging: Brummen energieneutraal maken door op een kaart denkbeeldige zonneparken en windmolens ‘in te passen’ – waarbij het ging om het gesprek, niet om de uitkomst. Uit hoek van de Brummense politiek volgde lof voor de avond, waar een fors gesprek vooral duidelijk maakt dat het laatste woord over dit grote thema nog niet gezegd is. Landschapsnetwerk houdt belangstellenden graag op de hoogte van het vervolg via zijn nieuwsbrief. Aanmelden hiervoor kan via www.landschapsnetwerkbrummen.nl.

Foto: Lars Soerink

Lees ook

Nieuwe stap in WaardeVOL Brummen

BRUMMEN – Het schetsontwerp WaardeVOL Brummen is klaar en bestuurders van de provincie Gelderland, gemeente …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.