Home / Alle-Regiobode / Buurtbemiddeling: eerste hulp bij burenruzies

Buurtbemiddeling: eerste hulp bij burenruzies

REGIO – Steeds vaker melden buren zich bij instanties of de buurtbemiddeling om conflicten op te lossen. Klachten over geluidsoverlast, pesten en tuinproblemen zorg het vaakst voor geruzie tussen buren. De Buurtbemiddeling kan daarom nieuwe bemiddelaars gebruiken.

De kunst van bemiddelen is goed luisteren naar beide partijen. Bemiddelaars zijn getrainde vrijwilligers die werken volgens een vaste methode. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal en komen niet met een oplossing. Ze stimuleren buren om die zelf te bedenken. Hun doel is om het contact tussen de buren te herstellen en afspraken te maken over hoe het in de toekomst beter kan. In 65 procent van de gevallen leidt die aanpak tot een oplossing.
Belangstellenden die interesse hebben om als buurtbemiddelaar aan de slag te gaan of die vragen hierover hebben kunnen contact opnemen met coördinator Heleen Woelders; zij is bereikbaar via het mailadres: buurtbemiddelingrrd@rijnstad.nl of telefonisch via telefoonnummer 06-27838471.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom een aantal tips voor goed contact: Net verhuisd, of heb je nieuwe buren? Maak kennis. Vertel het de buren wanneer zij overlast veroorzaken en leg uit wat dit betekent. Ga met elkaar praten voordat het te hoog oploopt. Bedenk samen oplossingen. Feestje? Informeer de buren. En gun hen andersom af en toe een feestje. Kies liever niet de aanval, zoals bonken tegen het plafond of harde muziek draaien als je buren nog slapen. Dat werkt alleen maar averechts.

Lees ook

Foi,foi: De verloting

Woar is de tied ebleven dat in de fabrieken de luu nog effen onder warktied …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.