Home / Brummen-Regiobode / Brummense Pretband bestaat vijftien jaar

Brummense Pretband bestaat vijftien jaar

BRUMMEN – Het jaarlijkse optreden van de boerenkapel van Harmonie Orkest Brummen (HOB) op de vogelweide mocht wel wat interactiever, vonden muzikanten Jasper Meijrink en Giorgio Mediati. En dus verruilde een groepje muzikanten de klederdracht voor een rood polo-shirt en stapte van het podium, tussen het publiek. Na een paar repetities en een voorzichtige try-out was Pretband Help Ons Bloaz’n geboren.

“We schrokken ons die eerste keer kapot van het enthousiasme van het publiek”, weet Jasper Meijrink (slagwerk) nog. “Maar daar zijn we ondertussen wel aan gewend. Sterker nog: daar doen we het allemaal voor. Hoe meer we terugkrijgen van ons publiek, hoe beter we spelen.” Daar waar de Pretband komt, worden de muzikanten steevast geroemd om hun enthousiasme en tomeloze energie. Wat dat betreft doet de groep haar naam echt eer aan. Voor de meeste muzikanten is dat ook dé reden om bij de Pretband te spelen.
Neem Nienke Spee (altsax). Zij verheugde zich als kind al op het moment dat ze bij de Pretband mocht gaan spelen. “Mijn broer speelde bij de Pretband en ik zag hoe leuk en gezellig het was. Dat wilde ik ook, maar ik moest wachten tot mijn zestiende.”
Ook Imre Boersma werd aangestoken door het enthousiasme en de energie van de Pretband. “Ik zag ze spelen bij de Sinterklaas-intocht. Daar wilde ik ook bij horen.” Imre paste zelfs zijn instrument aan op de Pretband. “In het Harmonie Orkest speel ik hoorn, maar dat is op straat niet handig, omdat je naar achteren blaast. Dus kocht ik een mellofoon, die naar voren speelt.”
Claudia Hoogvliet (altsax en besklarinet) is de nieuwste aanwinst van de Pretband. Ze speelt bij de harmonie in Warnsveld en werd tijdens de Zutphense Dweildag geprikkeld door het enthousiasme van de Pretband. “Je kan als publiek gewoon niet om ze heen”, zegt ze. “De energie van de Pretband is echt uniek. Op straat, maar ook elke repetitie is een feest. Ik voelde me ook direct welkom in de groep.”
Die gezelligheid van de groep is dan ook minstens zo belangrijk als het spelen buiten het oefenlokaal. “De band heet Help Ons Bloaz’n en er zijn ook werkelijk heel veel mensen die overal bij helpen”, zegt Claudia.

Het Foute Uur

Waar de Pretband ook komt, overal gooien de muzikanten hoge ogen. Voor grote optredens, zoals de jaarlijkse Dweildag in Bemmel, wordt alles uit de kast getrokken. “Elk jaar is er een thema, dus dan maken we daar ook iets van decors voor”, zegt Jasper. Zo stonden ze al eens te spelen onder een constructie met vlaggen en later met discobollen. “We passen ook onze kleding altijd wel aan het thema aan en hebben sowieso altijd confetti.”
De band groeit nog steeds, zowel muzikaal als in performance. Mede-oprichter Giorgio Mediati is nog steeds muzikaal leider en schrijft de meeste arrangementen, speciaal voor de bezetting van de Pretband. Daarnaast wordt er steeds minder bladmuziek gebruikt en ontstaat er steeds meer gekkigheid tijdens optredens. “We springen en dansen, maar niets is ingestudeerd”, vertelt Nienke. “Dat hebben we één keer geprobeerd, maar dat was geen succes. Het moet spontaan gebeuren, dat is onze kracht.”
De Pretband heeft een breed repertoire, variërend van klassiekers als Bun Zo Bli’j dat Brummen Besteet tot de nieuwste zomerhits. Er is een Kinderen voor Kinderen Medley voor het jeugdsentiment en de jaren 90-medley nodigt uit tot ouderwets hakken. Volgens Giorgio laat het repertoire zich het best omschrijven als het Foute Uur van Qmusic. Nienke: “We hebben veel herkenbare liedjes en weinig hoempapa-muziek.” “We blijven ook zelden bij het lijstje dat we vooraf hebben bedacht”, zegt Claudia. “Giorgio houdt het publiek goed in de gaten en gooit er gerust een ander nummer tussen als dat nodig is.”

Zwarte Cross

In de loop der jaren heeft de Pretband op heel wat festivals en podia gestaan en daarmee ook flink wat prijzen in de wacht gesleept. “We gaan absoluut niet voor de winst, maar doen vaak mee aan de wedstrijdklasse omdat je dan op de mooiste podia staat. Als je dan ook nog eens goed scoort, is dat een extraatje”, zegt Jasper. De publieksprijs is dan de mooiste prijs die je kunt winnen. “We spelen tenslotte niet voor de jury, maar voor het publiek”, aldus Nienke.
Dit succes heeft de Pretband wel twee keer een optreden op de Zwarte Cross opgeleverd. Als winnaar op de Bemmelse Dweildag mocht de Pretband optreden op het Achterhoekse festival, voor vele muzikanten een hoogtepunt in de Pretband-geschiedenis. “We mochten in de pauze op de crossbaan spelen, daar stond wel 20.000 man te kijken, maar wel op afstand”, weet Jasper nog. “Ik vond het net zo mooi om in de eettentjes te spelen voor een paar tafels. Dat je ongemerkt achter je een heel publiek verzamelt, dat is super.”
Maar net zo mooi vinden de muzikanten het om op te treden tijdens het Shantykorenfestival in de Oude Kerk in Brummen. “Het is gaaf als een heel ander publiek dan óók op de banken gaat staan en mee feest.”

Nu de winter in aantocht is, is voor de Pretband de rustige tijd aangebroken, maar de eerste optredens van volgend jaar staan alweer in de agenda. Dit wordt overigens allemaal geregeld door Bob Koster, volgens Nienke ‘de papa van de Pretband. “Hij regelt de optredens en de mensen, maar ook de broodjes en alles wat er nog meer bij komt kijken. Dat mag best even genoemd worden.”
Ondertussen worden er voorzichtig ideeën geopperd om een stukje mee te lopen met de Lifelife van 3FM Serious Request, de goede-doelenactie die vlak voor Kerst door Brummen trekt. De Dweildagen in Bemmel en Zutphen staan alweer gepland en het liefst gaan de muzikanten ook nog eens met zijn allen naar het buitenland. Plannen genoeg dus, de Pretband is er na 15 jaar zeker nog niet aan toe om het rustiger aan te gaan doen.

Foto: Bert Hanekamp / Epernet.nl

Foto: De Pretband HOB in actie in Vaassen

Lees ook

Gewelddadig treffen in Thorbeckestraat

DIEREN – In de vroege ochtend van zondag 12 juli is er een gewelddadig incident …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.