Home / Doesburg-Regiobode / VVLK programmeert al vijftien jaar concerten en lezingen in de Lathumse Kerk

VVLK programmeert al vijftien jaar concerten en lezingen in de Lathumse Kerk

LATHUM – Al vijftien jaar is in Lathum de stichting Vrienden van de Lathumse Kerk opgericht. Sindsdien vinden met regelmaat voorstellingen plaats in de dorpskerk. Ook voor komend seizoen is een mooi programma samengesteld.

Nog voordat de schrijver Jan Siebelink in het eerste hoofdstuk van zijn bestseller ‘Knielen op een bed violen’ echt aan het verhaal begint, beschrijft hij eerst het dorpje Lathum met zijn markante kerkje. Bij een bepaalde lichtval zie je ‘het dorp met de blauwe klokkentoren daterend uit de twaalfde eeuw eerst als in een luchtspiegeling verschijnen,’ schrijft hij.
Dat kerkje markeert nog steeds de entree van het dorp Lathum. Zo’n stuk cultureel erfgoed bepaalt mede de ziel van het dorp en moet bewaard blijven. Met dat idee als leidraad is vijftien jaar geleden de stichting Vrienden van De Lathumse Kerk, de VVLK, opgericht. Sindsdien worden er zo’n vijf, zes keer per jaar concerten en lezingen in het kerkje georganiseerd waarvan de opbrengst besteed wordt aan het onderhoud van het kerkje.

Donateurs

“In feite slaan we twee vliegen in één klap”, zegt Ina Berends, secretaris en drijvende kracht van de VVLK en lid van zo’n beetje het eerste uur. ‘”Van de entreegelden leveren we een bijdrage aan het onderhoud en we vinden het fijn wat cultureels in het dorp te kunnen doen. Culturele activiteiten creëren een brede betrokkenheid en dragen zeker bij aan het levendig houden van het dorp. Wat dat onderhoud betreft zijn we trouwens een keer zeer aangenaam verrast. Een goede gever bleek een beschikking in zijn testament te hebben opgenomen en we kregen helemaal onverwacht een flink bedrag op de rekening gestort. Daarvan konden we voor een belangrijk deel een grote restauratie in 2013 bekostigen. We hebben trouwens heel wat donateurs. Dat ben je bij ons al vanaf minimaal 10 euro per jaar, dan krijg je de informatie over de optredens vooraf toegestuurd en je bent altijd verzekerd van een plekje.”

Bekende mensen

Ina heeft overigens nog wel wat wensen voor de VVLK en de Lathumse kerk. “We zouden het fijn vinden als er nóg meer mensen uit Lathum zelf de avonden bezoeken. Ik denk dat dat met het programma van dit jaar zeker gaat lukken. In de afgelopen vijftien jaar hebben de nodige bekende mensen een lezing gehouden, zoals de schrijver Jan Siebelink, oud-politicus, wetenschapper en schrijver Jan Terlouw en weerman Reinier van den Berg. En voor dit culturele jaar zijn we heel blij dat Mart de Kruif komt om een lezing te geven. Die man heeft zoveel te vertellen. Hij is commandant van de Landstrijdkrachten geweest en in Zuid-Afghanistan voerde hij het bevel over een internationale troepenmacht van 45.000 man. Gelukkig heeft hij niet alleen van oorlog voeren verstand. Hij is niet voor niets tegenwoordig de programmamanager van de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid. We hebben deze lezing dan ook georganiseerd samen met het 4 mei Comité Angerlo, Lathum & Giesbeek.”

De Kruif komt op 27 maart volgend jaar naar Lathum. Het seizoen wordt op 11 oktober geopend met een optreden door Piet Cnossen, in samenwerking met het Enkelriet Trio. Op 22 november brengt Lemon Squeeze wereldmuziek en Trio Odessa brengt 24 januari een programma met oost-Europese muziek.
De Vrienden Van de Lathumse Kerk sluiten het vijftienjarig jubileum muzikaal af met een optreden van Thijs van Leer. “Dit wordt dan al de derde keer dat hij bij ons optreedt,’ vertelt Ina Berends. “Voor zo’n grote naam is het kerkje eigenlijk te klein, maar iedereen wil hem telkens opnieuw zien en horen. Thijs van Leer heeft trouwens een speciale band met ons kerkje, ruim tien jaar geleden is hij hier benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.”

Foto: Geza Berends

Lees ook

Gymtas van Doesburg Beweegt

DOESBURG – Het is een hele overstap om van groep 2 naar groep 3 te …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.