Home / Brummen-Regiobode / Vliegende Hollanders maakt opnames in Loenense stoomtrein

Vliegende Hollanders maakt opnames in Loenense stoomtrein

LOENEN – Het gaf een wonderlijke aanblik: de groep Duitse soldaten die dinsdag 8 oktober in Loenen uit de stoomtrein stapte. De crew van televisieserie Vliegende Hollanders maakte voor één dag gebruik van de trein om opnames te maken. Een groep mannen uit de omgeving greep de kans om zich voor één dag even filmster te voelen, zij kregen een figurantenrol als soldaat.

De televisieserie Vliegende Hollanders speelt zich af tijdens de begindagen van de commerciële luchtvaart in Nederland. Vliegtuigbouwer Anthony Fokker en oprichter van de KLM Albert Plesman waren als luchtvaartpioniers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoewel hun karakters als dag en nacht van elkaar verschilden, slaagden ze er samen in om Nederland tijdens het Interbellum tot een belangrijke speler te maken op het wereldtoneel van de luchtvaart. Deze televisieserie laat zien hoe de burgerluchtvaart zich, dankzij deze mannen, in de periode van 1919 tot 1939 heeft ontwikkeld in Nederland.

De crew van Vliegende Hollanders is op 8 oktober voor één dag neergestreken in Loenen. Er werden opnames gemaakt in een van de stoomtreinen van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM). Acteur Daan Schuurmans speelt Albert Plesman, die anno 1939 zijn best doet de oorlog te voorkomen. In de trein is hij op zoek naar Herman Göring, om hem tot andere keuzes te overtuigen.
Terwijl de bekende acteurs en de crew in één van de wagons de eerste scène opnemen, zitten in een andere wagon zo’n twintig figuranten te wachten, allemaal mannen uit de omgeving van Loenen die zich spontaan hebben aangemeld om mee te spelen in de film. Zij zijn vanmorgen allemaal in de make-up gezet, hun haar is geknipt in een kapsel dat in de jaren 30 populair was in Duitsland en ze hebben een kostuum aangemeten gekregen. Vandaag spelen deze heren Duitse soldaten, passagiers in de trein, en alles moet er zo authentiek mogelijk uitzien.

Onder hen zijn Rijk Gerritsen uit Loenen, Sam Mulder uit Apeldoorn en Henk Hakken uit Ellecom. Ze doen, zoals eigenlijk alle figuranten, mee omdat het hen weleens leuk lijkt te zien hoe dat nou gaat, zo’n serie opnemen. “Mijn vrouw zag een oproepje voor figuranten op Facebook en vond het wel wat voor mij”, zegt Rijk, in het dagelijks leven werkzaam in de civiele techniek. “En het is inderdaad erg leuk om een keer zo’n opname mee te maken.”
Sam heeft zijn hele leven al een fascinatie voor de oorlog en ziet deze dag als een uitstapje in zijn ‘uit de hand gelopen hobby’. Henk had toevallig net een boek over 100 jaar KLM gelezen toen hij de oproep in Regiobode zag. Hij weet zijn collega-figuranten vandaag wat achtergrondinformatie te geven over de scènes waaraan wordt gewerkt. “Het is mooi wat Plesman probeerde te doen.”

Figureren is vooral veel wachten, hebben de mannen ontdekt. “We hebben alleen nog maar heen en weer gereden in de trein, maar nog niets hoeven doen”, vertellen ze tijdens de lunch. “Maar dat geeft niet. Het is gezellig en we vermaken ons wel. Er is zelfs al een groepsapp waarin we foto’s van elkaar versturen. Vanmiddag wordt een scène opgenomen waarin Daan Schuurmans door de wagons loopt. Dan komen wij in actie.”
Ondertussen zitten ze in hun Duitse uniform hun lunch te eten, de jasjes keurig opgeborgen om ze voor morsen te behoeden. Dat Duitse uniform, dat is voor sommigen nog wel een ding, weet Sam te vertellen. “Vrienden van me wilden niet meedoen omdat ze absoluut niet in een Duits uniform willen spelen. Ik vind het zelf niet erg. Het hoort bij de rol, in de historische context. De scène speelt nou eenmaal in Duitsland in 1939, daar horen Duitse soldaten bij.”

Na de middagpauze stappen de acteurs, crew en figuranten weer in de trein. De stoker en machinist zetten de locomotief weer in gang en de opnames worden weer opgepakt. Uiteindelijk wordt op deze lange filmdag gewerkt aan vijf pagina’s van het hele script en zijn er drie scènes opgenomen. Het duurt nog even voor de mannen zichzelf op het scherm terug kunnen zien. In het najaar van 2020 zendt AvroTros Vliegende Hollanders uit op NPO1. De serie telt acht afleveringen, de scènes die in Loenen zijn opgenomen maken deel uit van de laatste aflevering.

Foto: Figuranten in Duitse soldatenkostuums stappen uit de stoomtrein

Lees ook

Jubilarissen in het zonnetje gezet bij VV Oeken

OEKEN – Vorige week schonken wij in deze krant aandacht aan de huldiging van de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.