Home / Doesburg-Regiobode / Vispassage Doesburg direct gebruikt door vissen
Wencel Maresch - .

Vispassage Doesburg direct gebruikt door vissen

DOESBURG – Het regende pijpenstelen en minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen, die de opening zou verrichten, kwam op het laatste moment toch niet naar Doesburg. Maar dat mocht de pret en het enthousiasme niet drukken. Met een druk op de knop werd maandag 30 september de grootste vispassage van Nederland officieel geopend door Kinsey van Deelen, jeugdbestuurder van Waterschap Rijn en IJssel, en door de Doesburgse jeugdburgemeester Elisa Feenstra.

Vissen kunnen sinds de voltooiing van het bijzondere en waardevolle waterkunstwerk voortaan onbelemmerd langs de stuw in Doesburg zwemmen. Dat was het laatste obstakel tussen de IJssel en – via de Oude IJssel – tot aan Duitsland. En de bedenkers, bouwers en financiers van het project werden op hun wenken bediend, want er waren direct schooltjes visjes te zien die ‘de trap’ namen.

De passage nabij de stuw in Doesburg is met name bijzonder vanwege het grote hoogteverschil – oplopend tot 5 meter, al naar gelang de waterstand van de IJssel. De Oude IJssel heeft altijd een zelfde waterstand. Met stapjes van maximaal 9 centimeter kunnen vissen nu het hoogteverschil overbruggen. En voor het publiek heeft de vispassage ook veel te bieden, want het complex is ook ingericht en opengesteld voor bezoekers. Zij kunnen 5 meter afdalen om door een glazen wand in een bezoekerscentrum te zien hoe de vissen omhoog zwemmen. En dat daar belangstelling voor is, bleek tijdens de open dag op de zaterdag voor de opening. Naar schatting 2000 mensen kwamen toen al een kijkje nemen.

Het project is een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat, Waterschap Rijn en IJssel, gemeente Doesburg, provincie Gelderland en Watersportvereniging Oude IJssel. In totaal kostte de aanleg van de vispassage zo’n 5,5 miljoen euro. Daarvan werd de helft opgehoest door het Rijk en een kwart door het waterschap Rijn en IJssel. Ook de gemeente leverde een (bescheiden) bijdrage. Het totale project omvat overigens ook een krachtcentrale in de stuw van het complex. “We hebben daarvoor een methode gevonden waarbij de aandrijving van de schoepen gebeurt zonder dat we ‘zalmsnippers’ van de vissen maken die daarin terecht komen”, grapte dijkgraaf Hein Pieper van waterschap Rijn en IJssel. “Met die nog te realiseren waterkrachtcentrale verwachten we stroom op te wekken voor zo’n 500 woningen.”

De bouw van de Doesburgse vispassage vormt het sluitstuk van een totaalproject om de biodiversiteit in de Oude IJssel en daarop uitkomende waterwegen te verbeteren. In het Achterhoekse riviertje zijn eerder al op meerdere plekken verbeteringen doorgevoerd. Maar het is voor vissen nu eindelijk mogelijk vanuit de IJssel naar de paaigronden in Duitsland te zwemmen. In deze tijd van het jaar maken vooral kleinere visjes als windes en voorntjes gebruik van de passage, verwacht wordt dat in het voorjaar veel meer grotere vissen de voorziening tussen IJssel en Oude IJssel passeren op weg naar de ondiepe stroompjes waar ze hun vele duizenden eitjes afzetten.

Foto opening: Wencel Maresch
Luchtfoto: Waterscha Rijn en IJssel

Foto: De vispassage bij Doesburg werd geopend door Kinsey van Deelen, jeugdbestuurder van Waterschap Rijn en IJssel (rechts) en door de Doesburgse jeugdburgemeester Elisa Feenstra

Foto: De vispassage tussen de stuw en de sluis in de Oude IJssel, gezien vanuit de lucht

Lees ook

Pieter van Vollenhoven opent Zilvermuseum in Doesburg

DOESBURG – Vrijdag 24 september heeft prof. mr. Pieter van Vollenhoven de officiele opening verricht …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.