Home / Brummen-Regiobode / Robert de Haan blijft prijzen binnenslepen

Robert de Haan blijft prijzen binnenslepen

EERBEEK / LE MANS – Nog geen twee weken na zijn eindzege in het Duits kampioenschap OK Junior, kon karter Robert de Haan opnieuw een absolute topprestatie vieren. Het 13-jarige talent uit Eerbeek werd zaterdag vicekampioen bij de Junioren tijdens de IAME International Final in Le Mans, het WK karten voor IAME X30-rijders. En dan te bedenken dat hij nog nooit een race had gereden met een IAME-motor.

“Tweede is niet slecht. Ik ben er echt blij mee”, vertelt Robert, die dit seizoen uitkomt voor het fabrieksteam van Energy Corse. Wat zijn prestatie extra bijzonder maakte, was dat hij nooit eerder in een kart met IAME-motor had gereden. Bovendien kwam zijn team wegens verplichtingen bij een andere wedstrijd later aan op het circuit van Le Mans. Daardoor reed Robert slechts zes trainingssessies in plaats van de reguliere achttien.
“Ik begon zondag tijdens de tweede training te rijden. Dat ik uiteindelijk maar zes trainingen reed, daar maakte ik me niet echt zorgen over. De baan kende ik al. Ik had er één keer eerder gereden”, aldus de Eerbeekse coureur. Ook had hij niet lang nodig om aan de nieuwe motor te wennen “Ik vond het wel meevallen. Ik had het rijden best snel onder de knie en reed ook meteen goede tijden”, laat Robert weten.
De kwalificatie ging niet helemaal zoals hij had verwacht. In zijn groep reed Robert naar een mooie derde tijd, maar overall werd hij vijftiende. “Ik had geen slipstream en dat is wel belangrijk met deze motoren.Ik had beter verwacht, maar ook wel vertrouwen dat het in de heats goed zou komen”, vertelt hij.

Dat vertrouwen bleek terecht. Robert reed in zijn Energy-kart naar de veertiende, vijftiende, tweede en eerste plaats in de respectievelijke heats. Dit werd goed voor een elfde plaats. Wat betekent dat hij in de prefinale op die plaats moest starten. “Ik reed toen van elf naar vier. Daar was ik wel blij mee”, laat hij weten. En dat is ook logisch, want de uitslag van de prefinale bepaalde zijn startplek voor de finale en met de vierde plaats had hij een reële kans op de wereldtitel.
In de eerste bocht zakte hij wel meteen een plek terug, maar knokte zich vervolgens naar de tweede plaats. Vanaf dat moment leek het er op dat Robert de overwinning, en dus de wereldtitel kon pakken. “De finale ging best wel goed, alleen had ik op een gegeven moment een klein probleempje met de motor. Gelukkig loste dat zich uiteindelijk op”, vertelt Robert. “Helaas blokte de jongen die op kop reed me zodanig, dat de latere winnaar ons inhaalde. Anders had ik waarschijnlijk gewonnen”, legt hij uit. Dat was natuurlijk een kleine teleurstelling. Maar balen doet hij zeker niet. “Ik stond op het podium. Ik was echt wel blij”, aldus Robert.

Hij had in Le Mans pittige races op hoog niveau meegemaakt. Toch concludeert de Eerbeekse rijder dat racen in de OK Junior nog moeilijker is. “De IAME-motor is wat langzamer en het racen in de OKJ is iets brutaler”, legt hij uit. Met zijn titel in het Duits kampioenschap OKJ en het vicewereldkampioenschap IAME X30 kan Robert rustig spreken van een topseizoen. “Voor mijn eerste jaar bij de Junioren vind ik het best goed wat ik heb gepresteerd. Ik heb er het maximale uitgehaald. Daar ben ik tevreden over. Nu nog een paar WSK-wedstrijden en dan zit het seizoen erop”, vertelt hij.

Foto: Bas Kaligis / RaceXpress.nl

Lees ook

Potgrondactie Scouting Loenen

LOENEN – Op zaterdag 20 maart houdt Scouting Valeouwe de jaarlijkse potgrondactie in Loenen. De …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.