Home / Algemeen / Retrospectief: Kruidenier Albino

Retrospectief: Kruidenier Albino

Deze week kijken we naar een plaatje uit 1935. We zien kruidenier J. van Someren samen met zijn medewerksters in zijn winkel aan de Kerkstraat 11 in Dieren. Overigens noemde hij zich zelf in die tijd ‘leverancier van koloniale waren’. Opvallend op de foto is het grote assortiment conserven in de winkel, waar de meer traditionele kruidenier – beide branches liepen in de regel door elkaar – vooral ook losse waren verkocht, uit grote blikken geschept in papieren zakken.

Van Someren was in die tijd filiaalhouder van de Albino organisatie, een handelsorganisatie van het toen al grote Unilever. Albino was een grootverwerker van koloniale grutters- en overige kruidenierswaren uit Groningen. Ook was er een koffiebranderij en werd likeur gestookt. ‘Wij hebben een reuzen-omzet, zooals geen andere Nederlansche firma kan aanwijzen. Ieder, groot en klein, noemt steeds Albino fijn’, was hun slogan in die tijd.

Rond 1900 verliep de afzet van hun spullen in ruim 100 kruidenierswinkels. Het bedrijf breidde vervolgens uit. In 1935 waren er meer dan 250 aangesloten zaken in Nederland. Op de prijslijst – zo wordt verteld uit overlevering – werd een aantal artikelen met een kruisje gemerkt. Deze werden niet geleverd in de plaatsen waar een Keuringsdienst van Waren bestond, omdat ze mijt bevatten, muf smaakten of van inferieure kwaliteit waren.
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam het bedrijf tot stilstand. Er was amper iets te kopen en verkopen en in 1946 volgde liquidatie. Zo’n 70 overgebleven winkels werden door Unilever verkocht aan particulieren. Het Dierense filiaal was er daar één van en Van Someren ging na de oorlog als zelfstandig kruidenier verder. In 1959 hield hij daarmee op. In het pand vestigde zich vervolgens Toon Hulshof met zijn zuivelhandel.

Dieren telde in 1935, toen deze foto werd gemaakt, veertien kruideniers op een inwonertal van ongeveer 4.000. Landelijke cijfers tonen aan dat in 1930 elke kruidenier gemiddeld 270 inwoners bediende. In 2000 – kruideniers waren toen supermarkten geworden – bediende iedere winkel 2.833 inwoners. Dieren telt tegenwoordig zes supermarkten, maar die bedienen ook de inwoners van Spankeren, Laag-Soeren en Ellecom, waar alle kruideniers ook al lang verdwenen zijn.

Lees ook

Retrospectief: De straat met de vele namen

Deze week kijken we naar een foto uit 1937 van de straat die we tegenwoordig …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.