Home / Algemeen / Retrospectief: Koninklijk jacht Piet Hein in Rheden

Retrospectief: Koninklijk jacht Piet Hein in Rheden

Toen kroonprinses Juliana op 7 januari 1937 in huwelijk trad met Bernhard van Lippe-Biesterveld, kreeg het stel van de Nederlandse bevolking een blijvend huwelijksgeschenk aangeboden. Echt een verrassing was het cadeau niet, want het paar had er inspraak in gehad. Ze wilden een jacht waarop ze gasten konden ontvangen en dat op de meeste Nederlandse binnenwateren kon varen.

Die voorkeuren resulteerden in het Koninklijk Jacht Piet Hein. Kort na het huwelijk werd de kiel gelegd, op 14 augustus 1937 werd het te water gelaten en twee weken later aan het paar overhandigd. Het schip heeft een lengte van 31 meter, is 5,5, meter breed en heeft een diepgang van 1,54 meter. Het was een jacht waarop ruimte was voor zeven bemanningsleden en naast het koninklijk paar voor vijf gasten. En zeker die eerste jaren, in de periode van 1937-1940, waren vrijwel alle buitenlandse staatshoofden die ons land bezochten ook te gast op de Piet Hein. Daarnaast voeren Juliana en Bernhard lange perioden door het land. Op één van die reizen voer het schip in die jaren ook over de IJssel. Bij het Rhedense Veer werd daar in 1939 deze foto van gemaakt. Het schip legde die dag echter niet aan in de gemeente Rheden, maar voer verder richting Zutphen.

Aan dat frequente vooroorlogse gebruik kwam met de Duitse inval op 10 mei 1940 een einde. Juliana vluchtte met de kinderen naar Canada, Bernhard was vanuit Londen druk met de Binnenlandse Strijdkrachten en de Piet Hein werd door de Duitsers ingepikt. Het schip deed dienst als commandocentrum voor de Luftwaffe. In 1945 werd het zwaar gehavend in Hamburg teruggevonden en naar Nederland overgebracht. Daar kwam het na een grote restauratie in 1947 weer in de vaart als Koninklijk jacht. Naast vaartochten voor inmiddels Koningin Juliana, werd het in 1953 ingezet bij de hulp na de Watersnoodramp.

In 1980 gaf de Koninklijke familie het schip in bruikleen aan een stichting die het schip sindsdien in originele staat in de vaart houdt. Een paar jaar geleden was het in die hoedanigheid nog te gast in Doesburg, waar belangstellenden rondvaarten mee konden maken

Lees ook

Reekalfjes door inzet van drone gered van maaimachine

REGIO – Met behulp van een dronemet warmtecamera heeft Natuurmonumenten een tiental reekalfjes in het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.