Home / Alle-Regiobode / Pluryn: “Financiële problemen op retour”

Pluryn: “Financiële problemen op retour”

REGIO – Zorginstelling Pluryn, eigenaar van onder meer de Hoenderloo Groep en Het Hietveld in Beekbergen, kwam in het nieuws omdat na een miljoenenverlies in 2018 zou worden gestopt met de opname van acute gevallen waarvoor geen financiering geregeld is. Een woordvoerder nuanceert: “Dat we in financiële nood verkeren, kun je in 2019 niet meer zeggen.”

Dagblad de Gelderlander meldde de patiëntenstop voor acute, schrijnende gevallen in een artikel. Woordvoerder Marian Draaisma zegt tegenover Regiobode dat dit niet helemaal juist is: “We blijven gewoon dezelfde zorg leveren als we altijd al deden. Alleen wanneer de financiering voor een cliënt nog niet rond is, wachten we daar nu mee tot dat wel het geval is.” Het gaat uitsluitend om minderjarige cliënten, waarvoor de gemeenten moeten betalen. Pluryn levert in de gemeenten Apeldoorn, Rheden en Brummen diverse zorgvormen, waaronder woonzorg en dagbesteding. Bij cliënten boven de 18 zijn er geen financieringsproblemen, volgens Draaisma.

Ook dat er financiële problemen spelen, ontkent de woordvoerder. “Dat gaat over de situatie in 2018. In 2019 staan we er vele malen beter voor en zijn we bezig het herstelplan uit te voeren.” Vorig jaar leed de zorggroep 15,6 miljoen euro verlies. Hoewel Pluryn in 2018 miljoenen euro’s meer inkomsten had dan in het jaar ervoor, stegen de kosten nog harder. Met name de personeelskosten: die schoten 24 miljoen euro omhoog. De zorginstelling zegt dat het vooral dure uitzendkrachten zijn waardoor die kosten toenamen. Uit de jaarrekening blijkt dat de kosten voor extern ingehuurd personeel goed met ongeveer 3,7 miljoen euro stegen.

Het herstelplan behelst het afstoten van gebouwen die niet meer in gebruik zijn en het bedingen van hogere tarieven bij gemeenten.Ondanks het gegeven dat gemeenten massaal aangeven te zullen bezuinigen op taken in het sociaal domein, waaronder ook de jeugdzorg valt, heeft Pluryn daar vertrouwen in: “De gesprekken met de gemeenten over de tarifering lopen. Over het algemeen zijn ze heel betrokken en denken positief mee.”

Lees ook

Rick Evers: Nights In White Satin

Wij hadden vroeger thuis altijd de radio aanstaan. Nou ja, radio … Meestal waren het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.