Home / Rheden-Regiobode / Ik vind: Geen afsluiting Posbank

Ik vind: Geen afsluiting Posbank

De voorgenomen wegafsluiting van de Posbank, onderdeel van nationaal park Veluwezoom, voor de weekenden is onnodig en zeer ongewenst. Al helemaal niet in de winterperiode. Teveel mensen worden gedupeerd. De Posbank is eigenlijk een stukje Nationaal Erfgoed. Voor heel veel mensen voelt het ook als nationaal bezit. Een stukje nationale trots. Mede daarom is het ook een toeristische trekpleister in de positieve zin van het woord. Met een toeristische spin-off voor de hele regio. Dus zeer gunstig voor de horeca in de gemeente. De naamsbekendheid is immens groot, ook buiten onze landsgrenzen. Mag de burger alsjeblieft blijven genieten van dit prachtige zeldzame stukje natuur? Het is een bijna onnederlands stuk landschap. Je waant je daar in het buitenland.
Natuur moet eenvoudig te bereiken en toegankelijk zijn. Het is van ons allemaal. Dus overstijgt het het gemeentelijk belang. Mensen moeten de natuur ook kunnen ervaren. Haal je de ervaring weg, dan verlies je als overheid draagvlak voor alles wat de natuur aan gaat. Ik ben redelijk ervaringsdeskundige waar het gaat om de Posbank. Als automobilist en als fietser. Het kan er weleens erg druk zijn, maar dan loopt de verkeersafwikkeling wat trager. Ongelukken gebeuren er niet. Wel op de dubbele fietspaden in de bossen er omheen.
Ik ben wel voorstander van temporisering van het gebruik door motorvoertuigen van de Posbank. Doe dat door beheersmaatregelen (onder andere nadere snelheidsbeperkingen invoeren) en technische maatregelen ( zoals extra verkeersdrempels, wegversmallingen en dergelijke).
De Posbank is overigens alleen overdag toegankelijk. Ook een bord om met respect daar te rijden door snelheid en geluid aan te passen en daarmee te zorgen dat afsluiting overbodig is, helpt. Elders op dijken in de Betuwe gezien. Een elektrisch treintje dat de mensen naar de Posbank heen en weer brengt is absoluut geen alternatief. Mensen die niet met eigen vervoer kunnen gaan nemen dan afscheid van een bezoek aan die prachtige natuur. Dat kan en mag nooit de bedoeling zijn. Overigens, de natuur kan de drukte aan. De Veluwe wordt elders door snelwegen en provinciale wegen doorkruist, dag en nacht. Door de Oostvaardersplassen loopt een dubbel spoor.
Conclusie; ga eerst over tot aanvullende maatregelen, doe dat een jaar lang en evalueer dan.

R Brouwers,
Didam

Lees ook

Velpse ondernemers zetten medewerkers verzorgingshuis in het zonnetje

VELP – De medewerkers van De Biesdel waren donderdag de eerste gelukkigen die tien zogenoemde …

One comment

  1. Ik ben ook ervaringsdeskundige. Ik woon hier. Ik hou van de natuur. De Posbank is totaal oninteressant geworden voor mensen die echt van de natuur houden .Veel te druk. Niet alleen in het weekend, ook door de weeks. Het is een soort evenemententerrein geworden. Afsluiten voor auto’s is heel logisch. Belachelijk hoe egoistisch de autorijder zich altijd opstelt. De natuur is primair van- en voor de dieren. Wij zijn er te gast en we moeten ophouden het landschap en de rust te verzieken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.