Home / Nieuws / Gemengde gevoelens bij jubileum kaartvereniging De Engel

Gemengde gevoelens bij jubileum kaartvereniging De Engel

RHEDEN – “Het begon op de dolle pof, we hadden geen geld in kas”, zo omschrijft Bart Matser, huidig bestuurslid van kaartvereniging De Engel uit Rheden het begin van de vereniging in 1969. “Kaarten was in die tijd helemaal in in Nederland’’, vertelt Riekie Kornet, secretaris en penningmeester van de vereniging. “Echt iedereen deed aan kaartspelen.”

Een groepje Rhedenaren kwam op het idee om in grotere kring te gaan kaarten en zo werd op 25 oktober 1969 kaartvereniging De Engel opgericht. Stuwende krachten achter de oprichting waren Arend Steemerding en Henk Kruys. Ten tijde van de oprichting telde de vereniging 28 leden. In januari van 1970 organiseerde de vereniging haar eerste echte toernooi en de oprichters hadden geen idee wat ze konden verwachten. “We hadden geen geld in kas en moesten de prijzen voor 100 euro op de pof kopen bij een winkel in Rheden.” Of de mensen überhaupt zouden komen was nog maar de vraag. De wegen waren spekglad door winterse omstandigheden.
Maar wat er gebeurde, daar hadden ze niet op durven hopen. Er kwamen 120 mensen af op het eerste kaarttoernooi. “Het bestuur moest halsoverkop nog extra prijzen gaan halen, we hadden net genoeg kaarten”, vertelt Matser. Alle zaaltjes van Hotel de Engel zaten vol met kaartliefhebbers.
Dit eerste toernooi was de start van 30 succesvolle jaren. De vereniging verruilde De Engel voor Ons Huis en vond daarna een onderkomen bij tafeltennisvereniging Slagvaardig, waar zij nog steeds samenkomt. Naast het klaverjassen was er ook een groep die ging jokeren. Er werden veel toernooien georganiseerd. Ook gingen de kaarters meespelen met de buitencompetitie, waar ze het opnamen tegen andere verenigingen in de omgeving. De bestuursleden kijken dan ook met heel veel plezier terug naar de glorietijden van hun vereniging. Op het hoogtepunt telde de vereniging 134 klaverjassers en 25 jokeraars.

Maar na 30 gloriejaren merkten de kaarters een verandering. “Kaarten is uit en de jeugd haakt af.” De jongeren kwamen niet meer en de ouderen vielen af. “We hebben het op zien bloeien en ook weer zien zakken”, vertelt Kornet. Ze ondernamen vele pogingen om jongeren naar de klaverjasavonden te krijgen, maar ze kwamen niet. “Vroeger hielden we een toernooi op vrijdag en zaterdag en kwam er meer dan 300 mensen op af, tegenwoordig komen alleen de leden nog maar”, vertelt Matser.
Dat ledenaantal is de laatste jaren in een vrije val geraakt. De vereniging telt nu nog maar 38 leden. Het ledenaantal is niet het enige dat de laatste jaar terugloopt. Het bestuur mist de waardering. “Vroeger ging ik samen met Nellie een dag weg om prijzen te verzamelen, dan kwam we terug met een auto vol met prijzen voor het toernooi waar de mensen uit konden kiezen. Tegenwoordig zijn we maar overgestapt op cadeaubonnen want mensen hebben alles al’’, aldus Kornet.
Maar ondanks de tegenslagen hebben zij allemaal nog lol in het spelletje. “Het is gewoon ontspanning, gezelligheid”, vertelt Nelly Hillberink die ook in het bestuur van de vereniging zit. “Ik vind het mooi om te knokken voor elke punt”, vult de fanatieke Joop Jansen aan. Samen met Bart Matser is hij lid vanaf het eerste uur. Of de vereniging nog een lang leven heeft is nog onduidelijk, maar het wordt voor het huidige bestuur steeds lastiger. “We hebben een jonge voorzitter Bas van Limburg (40), maar voor de rest is iedereen oud”, aldus Kornet. “Wij hopen dat er nieuwe bestuursleden opstaan. Maar tot mei volgend jaar gaan wij in ieder geval nog gewoon door.”

Foto: Han Uenk

Foto: Jubilarissen Bart Matser en Joop Jansen zijn beiden al sinds de oprichting lid van De Engel en werden door wethouder Marc Budel in het zonnetje gezet

Lees ook

Vrouwen van Nu aan de koffie

ANGERLO – De dames van Vrouwen van Nu Angerlo konden op woensdag 7 juli weer …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.