Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Zelfredzaamheid!!

Een Stief Kwartiertje: Zelfredzaamheid!!

Wanneer u een arme sloeber bent die vanwege allerlei ongemakken of gebreken maatschappelijk ondersteund moet worden en mede daardoor ook nog afhankelijk bent geworden van jeugdzorg en daarnaast ook nog in de gemeente Rheden woonachtig bent, dan bent u het ideale gezinssysteem dat in staat moet worden gesteld om de financiële problemen van de gemeente op te lossen; als het even kan zonder al te veel hulp. Lukt het u dan bent u maatschappelijk gereïntegreerd en is de gemeente u veel dank verschuldigd. U bent dan zelfredzaam, sterker nog, u bent de gemeentelijke hulpverlener geworden. Zelfredzaamheid is de redding van de gemeentelijke zorg. Zelfredzaamheid is de Rhedense vorm van zoek het zelf maar uit.

De mensen, die aangewezen zijn op de WMO (Wet Maatschappelijk Ondersteuning) en/of bijstand ontvangen of door allerlei omstandigheden werkloos zijn en dat waarschijnlijk blijven, alsmede mensen die jeugdzorg hebben om de opvoeding en zichzelf overeind te houden, moeten gezamenlijk het gat van drieënhalf miljoen euro zien te dichten. Een hele kluif voor mensen met afstand tot de samenleving.
Wanneer u tot de doelgroep behoort, die de gemeente moet helpen en u vreest dat u het moeilijke traject niet zult volbrengen, want u heeft al genoeg zorgen aan uw hoofd en kunt die van de gemeente er eigenlijk niet bij hebben, dan kunt u overwegen te verhuizen naar Doesburg. Brummen is geen optie, want daar heeft het gemeentebestuur zelf zoveel maatschappelijke ondersteuning nodig om overeind te blijven, laat staan zelfredzaam te zijn, dat alles er onzeker is, dus dat raad ik u niet aan. Daar komt bij dat de gemeente Brummen zelf als arme sloeber aangemerkt kan worden.

Doesburg is stabiel, de begroting is op orde, er zit wat vet op de botten en met een behoorlijke voorraad in de kelder komen ze daar de winter wel door. Het Hanzestadje is de laatste decennia altijd neergezet als armoedzaaier, die overal hulp vroeg maar nergens kreeg, maar die zich nu op eigen kracht uit de financiële sores heeft geworsteld. Uiteraard heeft het rijk de gemeentepot gespekt, maar dat is bij alle andere gemeenten ook het geval. Doesburg is zelfredzaam, het heeft zichzelf als een ware Baron van Munchhausen aan de haren uit de stadsgracht getrokken.
Doesburg heeft geen tekorten op het sociale domein, heeft zelfs reserves om de binnenstad te renoveren en wil het allemaal heel duurzaam doen, te beginnen met de roeken. De roeken gaan symbool staan voor de succesvolle aanpak van de sociale problematiek. De roeken geven overlast zoals veel arme sloebers, ze maken lawaai en rotzooi, ze zijn een last voor de samenleving. Doesburg gaat ze diervriendelijk verjagen, dat wil zeggen ze gaan de stadsrand als een aantrekkelijk woon- en leefgebied aankleden en de vogels verleiden te verhuizen. Het gaat op een diervriendelijke manier.

Nu zult u zeggen dat dit feitelijk een oude en beproefde methode is om arme sloebers, vroeger aangeduid als asocialen, naar de randen van de stad of het dorp te verbannen, maar door het verblijf aldaar aantrekkelijk te maken en mensen weer perspectief te bieden, kortom, door het op een mensvriendelijke manier te doen, moet het lukken dat mensen hun eigen plek in de samenleving vinden. Roeken leven in een kolonie net als de meeste mensen.
Rheden zegt dat de arme sloebers de belangrijkste veroorzakers zijn van de financiële problemen en dus zijn zij ook de eerst aangewezenen om de zaak op te lossen. Zo wordt Rheden zelfredzaam.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Kerkdienst gemist

Cartoon: Wytse Noordhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.