Home / Rheden-Regiobode / Dorpswandeling en tentoonstelling ‘Verdwenen in Rheden’

Dorpswandeling en tentoonstelling ‘Verdwenen in Rheden’

RHEDEN – In het kader van het 65-jarig bestaan van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal (OKRR) wordt in het weekend van vrijdag 11 tot en met zondag 13 oktober stilgestaan bij de geschiedenis van het dorp Rheden en omgeving. In het Dorpshuis in een expositie te zien, zondag staat een wandeling op het programma.

In Dorpshuis Willem de Zwijger is een tentoonstelling ingericht rondom het thema ‘Verwenen in Rheden’. In een opstelling van panelen zijn circa 45 afbeeldingen te zien van een groot aantal gebouwen en plekken in het dorp Rheden die in de loop van de tijd drastisch zijn veranderd. Zoals bijvoorbeeld de afsplitsing van Rhederlaag bij de aanleg van de A48, de sloop van het Veerhuis, verdwenen boerderijen op de Gasthuisbouwing en in Worth-Rheden. Ook zijn veel fotoboeken te zien, onder andere van de Willem de Zwijgerschool.
Deze expositie wordt vrijdag 11 oktober geopend. Om 20.00 uur verzorgt Gerrit Oosterink een welkomstwoord en lezing over ‘Verdwenen in Rheden’. Vervolgens opent wethouder Gea Hofstede de tentoonstelling. De expositie is zaterdag 12 oktober tussen 13.00 en 17.00 uur te zien en zondag 13 oktober tussen 12.00 en 17.00 uur. Op beide dagen zijn er extra thema-presentaties.

Op zondagmiddag 13 oktober is er een dorpswandeling van circa 1 uur door de Groenestraat met als gids Mechteld Kranenburg, een rasechte vertelster. Zij is geboren in de Groenestraat en zal tijdens de wandeling vertellen over de ins en outs van de voormalige bewoners en de winkels in de hoofdstraat van het dorp Rheden. Een groot gedeelte van de huizen/winkels is in de loop der jaren verdwenen. Ook wordt aandacht besteed aan de functie van de Groenestraat als ‘afvoer’ van Rheden. De wandeling start om 13.00 uur bij het Dorpshuis. Leden van OKRR lopen gratis mee, niet-leden betalen 2,50 euro. Na afloop is het mogelijk na te praten onder het genot van een kopje koffie/thee en de expositie Verdwenen in Rheden te bekijken.

Lees ook

Vuurwerkschade in Rheden meer dan verdubbeld

RHEDEN – De gemeente Rheden heeft ruim twee keer zoveel schade van vuurwerk als vorig …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.