Home / Doesburg-Regiobode / Doesburg doet greep in de spaarpot voor grote investeringen

Doesburg doet greep in de spaarpot voor grote investeringen

DOESBURG – ‘Een uitdagende begroting’. Zo noemt wethouder Birgit van Veldhuizen de nieuwe financiële plannen voor Doesburg. De gemeente haalt de komende jaren ruim 6 miljoen uit de reserves om te investeren in leefbaarheid en duurzaamheid.

De Algemene Reserve telt momenteel 8,4 miljoen euro. Tel daar een aantal bestemmingsreserves bij op en dan loopt de spaarpot van de gemeente Doesburg op tot ruim 12 miljoen. “We hebben genoeg gespaard om volop te kunnen investeren in de leefbaarheid in de stad”, zegt wethouder Birgit van Veldhuizen. “De komende jaren willen we geld en tijd besteden aan de herinrichting van de binnenstad en van de wijk Beinum, onze plannen voor duurzaamheid en updaten van ons stadhuis op het gebied van duurzaamheid, de AVG en ARBO-wetgeving.” Dit alles gaat zo’n 6 miljoen euro kosten, wat inhoudt dat er ongeveer 6 milljoen in de Algemene Reserve blijft.

Deze investering komt dus uit de spaarpot en staat los van de begroting, waarin structurele uitgaven en inkomsten met elkaar overeen moeten komen. Hoewel Doesburg er in vergelijking met andere gemeenten goed voorstaat, moet ook hier iets worden bezuinigd. Daarom worden de diverse budgetten gekort, het opvallendst is de korting in de subsidie voor de bibliotheek. Deze krijgt nu 3 ton per jaar. In 2021 wordt dat 60.000 euro minder, in 2022 80.000 euro minder en in 2023 krijgt de bibliotheek nog 200.000 euro. “Vervelend, maar noodzakelijk”, aldus Van Veldhuizen. “We gaan met de bibliotheek in overleg voor ondersteuning, zodat de taken van de bieb wel behouden blijven voor de stad.”
Opvallend is dat Doesburg weinig problemen ondervindt op het sociaal domein, waar veel andere gemeenten met grote tekorten kampen. “We hebben onze tekorten grotendeels op kunnen vangen met de compensatie vanuit het rijk”, zegt Van Veldhuizen. “En ik denk dat we in Doesburg veel van de zorgtaken met elkaar oplossen. Er zijn enorm veel vrijwilligers actief in het sociaal domein.”

Aan de andere kant wil Doesburg meer inkomsten genereren, onder andere door de parkeertarieven op te schroeven. De kosten van een vergunning gaan omhoog van 84 naar 126 euro per jaar en betaald parkeren kost in het vervolg 1,30 euro per uur. Ook toeristen gaan meer belasting betalen per overnachting, de leges en vergunningen worden iets duurder en de afvalstoffenheffing gaat omhoog. Hoeveel, dat wordt later dit jaar bepaald en is afhankelijk van wat het ophalen en verwerken van afval daadwerkelijk gaat kosten. De OZB daarentegen stijgt slechts met de inflatiecorrectie.

Lees ook

Katjes overleden bij woningbrand in Drempt

DREMPT – Maandagmiddag 25 januari om 13.35 uur werd de brandweer van Doesburg opgeroepen voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.