Home / Brummen-Regiobode / Democratisch Brummen ondervraagt jongeren over hun wensen op de woningmarkt

Democratisch Brummen ondervraagt jongeren over hun wensen op de woningmarkt

GEM. BRUMMEN – Het is voor jongeren moeilijk een woning te bemachtigen in Brummen en velen trekken daarom weg uit de gemeente. Elena Sluimer, fractievolger bij Democratisch Brummen, vraagt hier aandacht voor en wil dat de gemeente hier iets aan gaat doen. Ze heeft een enquête gestart om te onderzoeken wat de woonwensen van jongeren zijn.

Democratisch Brummen is trots op de jonge fractievolger, die met een gepassioneerd betoog de aandacht van de gemeenteraad wist te pakken tijdens de raadsvergadering van 5 september. “Vooral voor jongeren is het moeilijk om aan een woning te komen en dit komt mede door het leenstelsel en het feit dat jongeren geen huursubsidie krijgen. Dat zijn natuurlijk zaken die we hier niet kunnen veranderen. Wel zou de gemeente Brummen een stapje kunnen zetten om hun eigen jeugd in de dorpen te houden”, aldus Sluimer tijdens die vergadering.

De gemeente Brummen kampt met dubbele vergrijzing, de bevolking wordt niet alleen ouder, ook trekken veel jongeren weg naar omliggende gemeenten en steden. Volgens Democratisch Brummen een feit waar de gemeente Brummen te weinig mee doet. “Tot nog toe staat er in de woonagenda geen enkel actiepunt om deze vorm van vergrijzing tegen te gaan”, aldus de lokale partij. Sluimer vraagt zich af waarom in de woonagenda nergens specifiek aandacht is voor jongeren: “Jongeren die geboren en getogen zijn in de gemeente Brummen, die hier hun sociale netwerk hebben in hier in de buurt naar school gaan of zijn gegaan. Jongeren die net zijn begonnen met werken of naast hun studie een bijbaan in het dorp hebben. Jongeren die nog bij hun ouders wonen, maar dat ook wel een keer beu zijn. Voor hen is geen passende woning te vinden.”

De oproep tot actie van Elena Sluimer heeft de aandacht van andere partijen gewekt. In de raadsvergadering van donderdag 19 september werd het ingediende amendement van Democratisch Brummen omgezet in een motie van D66. Hierin wordt het college van burgemeester en wethouders opgeroepen te onderzoeken wat de gemeente kan doen om jongeren in de gemeente te houden. De motie werd raadsbreed aangenomen.
Sluimer is zelf al een enquête gestart en heeft ruim 125 reacties binnen. Democratisch Brummen meldt dat veel jongeren teleurgesteld zijn in het feit dat de gemeente niets doet. De wachttijden voor een huurwoning zijn ‘belachelijk lang’ en er is zeer weinig aanbod binnen de gemeentegrenzen. Democratisch Brummen wil met de uitslag van de enquête op zoek naar een gerichte oplossing.

Lees ook

VriendenLoterij steunt vv Oeken met 5.000 euro

BRUMMEN – vv Oeken krijgt 5000 euro van de VriendenLoterij. De club uit Brummen (Broek) …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.