Home / Brummen-Regiobode / Beleving woningzoekenden strookt niet met de cijfers

Beleving woningzoekenden strookt niet met de cijfers

BRUMMEN – Jongeren staan veel te lang ingeschreven voor een huurwoning in de gemeente Brummen voor zij een woning toegewezen krijgen. Dat is de conclusie van een onderzoek van Democratisch Brummen onder woningzoekende jongeren. Volgens directeur Marco de Wilde van Veluwonen lopen de beleving van woningzoekenden en de cijfers echter uiteen.

De gemeente Brummen streeft ernaar dat iedereen een passende woning kan vinden binnen een termijn van maximaal 2 jaar. Omdat zij er ernstig aan twijfelen of dit streven ook daadwerkelijk wordt behaald, deden Elena Sluimer en haar moeder Karin Beuwer, beiden fractievolger bij Democratisch Brummen, onderzoek. Elena (22) en Karin (moeder van drie kinderen van 26, 24 en 22) schreven een enquête uit om te peilen hoeveel jongeren actief naar een woning zoeken binnen de gemeente Brummen en hoe lang zij al ingeschreven staan.
In totaal hebben 136 inwoners van de gemeente Brummen, de meeste jonger dan 26 jaar, de enquête ingevuld, waarvan er 95 bij de woningbouwvereniging staan ingeschreven. Van hen zijn er 53 actief op zoek naar een woning. Zij reageren dus regelmatig op het aanbod, maar het lukt hen maar niet een woning te bemachtigen terwijl zij gemiddeld al 42 maanden (3,5 jaar) staan ingeschreven. Democratisch Brummen concludeert dat er sprake is van een serieus maatschappelijk probleem. “Zoals het er nu naar uitziet, zal het overgrote deel van deze woningzoekenden nog niet in aanmerking komen voor woonruimte, omdat zij qua inschrijftijd achterlopen in vergelijking met oudere inwoners. Zélfs als hun inschrijftijd al redelijk lang is.”

Cijfers

De cijfers van Veluwonen geven echter een heel ander beeld, zegt directeur Marco de Wilde. “Uit onze cijfers blijkt dat de gemiddelde actieve zoektijd voor inwoners van de gemeente Brummen 8 maanden is. Jongeren doen er gemiddeld een maand langer over om een woning te vinden, dus leeftijd maakt hierin weinig verschil.” In de afgelopen drie jaar heeft Veluwonen 160 mensen jonger dan 35 jaar aan een nieuwe woning geholpen. “Van hen stonden er maar 20 mensen langer dan 2 jaar ingeschreven en zelfs 10 korter dan een jaar.”
Dat de droge cijfers niet overeenkomen met het gevoel van woningzoekende jongeren betreurt De Wilde. “We nemen het dan ook zeker serieus dat jongeren het gevoel hebben dat zij langer moeten wachten voor zij een woning kunnen vinden. Maar we zouden er graag achter komen hoe dat idee is ontstaan. Veluwonen werkt dan ook graag mee aan verder onderzoek. Als er groepen jongeren werkelijk buiten de boot vallen, willen we concreet weten wie precies en waarom zodat we daar iets aan kunnen doen, maar vooralsnog geven de cijfers geen aanleiding om jongeren anders te behandelen dan andere woningzoekenden.”
Dat extra onderzoek naar woningwensen van jongeren gaat er komen. D66 heeft onlangs een motie ingediend waarin het gemeentebestuur wordt verzocht in kaart te brengen waar precies behoefte aan is. Deze motie is raadsbreed aangenomen.

Gevoel

Uit de opmerkingen die de ondervraagden bij de enquête van Democratisch Brummen plaatsten, kwam vooral onbegrip naar voren: hoe kan het dat het zo lang moet duren, waarom zijn er niet meer betaalbare woonmogelijkheden in Brummen en waarom kunnen leegstaande panden niet worden omgebouwd tot appartementen? Veel jongeren geven aan noodgedwongen naar Arnhem of andere omliggende plaatsen uit te wijken.
“Er zijn blijkbaar nogal wat misverstanden”, concludeert De Wilde van Veluwonen. “We verkopen bijvoorbeeld weliswaar per jaar zo’n twintig woningen, maar de opbrengst gebruiken we voor de nieuwbouw van ongeveer evenveel woningen. Bovendien bieden we die woningen tegen een vrij lage prijs aan, waarmee een koopwoning ook voor een groep met een wat lager inkomen beschikbaar komt.” Daarnaast ontkracht De Wilde het gerucht dat er veel panden leegstaan doordat woningen aan de verkeerde doelgroep worden aangeboden. “Dat is pertinent niet waar. We krijgen onze woningen makkelijk verhuurd. Bovendien werken we steeds minder met doelgroepen. Van onze 3000 woningen zijn er zeker 2500 in principe ook voor jongeren beschikbaar.”

Politiek

Democratisch Brummen wil dat de politiek met de kwestie aan de gang gaat, wat dankzij de motie van D66 ook gaat gebeuren. De Wilde juicht dit toe: “De woningmarkt bestaat natuurlijk niet alleen uit huren, veel jongeren willen ook graag meteen een woning kopen. En daar is dan het woningbouwprogramma van de gemeente weer van belang.” Veluwonen geeft aan graag mee te willen werken aan oplossingen. “We stellen graag onze kennis ter beschikking.”

Lees ook

Naar de RK Kerk op reservering

LOENEN – Vanaf 1 juli zijn bijeenkomsten van grotere groepen weer mogelijk. Dit betekent dat …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.