Home / Algemeen / Retrospectief: De dorpspomp in Rheden

Retrospectief: De dorpspomp in Rheden

Deze week in Retrospectief een door onze lezer Ale Hartgers aangedragen onderwerp. Hij is bezig met onderzoek naar de dorpspomp in het dorp Rheden. Die staat tegenwoordig op een marktpleintje bij de Dorpskerk. Het huidige exemplaar werd in 1976 gebouwd en in die tijd aangesloten op de waterleiding.

Bij de reconstructie van dat hoekje Rheden, werd de dorpspomp door aannemersbedrijf Reon in 2012 verplaatst. Het 4500 kilo zware gevaarte schoof een eindje op, om meer ruimte te creëren voor de zaterdagse markt. Tegenwoordig pompt het ding weer water uit de grond op, naar verluidt vanaf een diepte van 12 meter, maar wordt gesteld dat je het water niet kunt drinken.

Nu naar de vraag van Ale Hartgers. Volgens hem staat de dorpspomp op het plein bij de kerk niet op de originele plek. Ooit stond de pomp op de hoek Groenestraat en Veerweg en de bevolking maakte er volgens Hartgers dankbaar gebruik van.

Op de foto maakt de dorpsjeugd gebruik van de pomp. De foto verscheen ooit voorop het tijdschrift Gelderland in Beeld, in de editie van 23 juli 1926. Links op de afbeelding is het huidige Chinees restaurant aan de Veerweg te zien. Maar ook Otto Hagen had er zijn elektronicawinkel. En daar wringt de schoen een beetje. Er wordt in het dorp beweerd dat de jongen in het midden Johan Otto Hagen is. Maar de familie zet daar toch vraagtekens bij. Volgens de nabestaanden is hij het namelijk niet.

Nu zijn er twee brandende vragen vanuit historisch oogpunt: Is er nog iemand die weet wie de kinderen op de foto zijn? En wat ook belangrijk is: Wie heeft de foto halverwege de jaren twintig gemaakt? Niet veel mensen hadden in die tijd een fototoestel. Het is dus goed mogelijk, zoals het in die tijd gebeurde, dat een fotograaf uit de ‘stad’ de foto heeft gemaakt?
Misschien is er nog iemand die het origineel heeft of kent, want daarop stond dan de naam van de fotograaf en dat is dan mogelijk een sleutel tot oplossing van het raadseltje.
Reacties kunt u e-mailen naar Ale Hartgers: dorpspomprheden@gmail.com.

Lees ook

Marc Leguijt uit Eerbeek start petitie tegen helmplicht snorfietsers

EERBEEK – Marc Leguijt uit Eerbeek is een petitie gestart tegen de helmplicht voor snorfietsers, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.