Home / Algemeen / Retrospectief: De Brouwerij, Loenen

Retrospectief: De Brouwerij, Loenen

Boerderij De Brouwerij staat op de hoek Vrijenbergweg/Hoofdweg in Loenen. Het is een meer dan driehonderd jaar oude boerderij die stamt uit het jaar 1712. Volgens oude verhalen zou hier in vroeger tijden een brouwerij gevestigd zijn geweest. Achter de boerderij is lang te zien geweest waar de oorspronkelijke beek (De Koerbeek) stroomde die zorgde voor aanvoer van helder water. Menige plaats heeft tegenwoordig een brouwerij. Het dorp Loenen blijkt op deze plek een voorloper te hebben gehad. Menigeen vindt het jammer dat het Loenens biertje niet is blijven bestaan.

In de ankers op de voormuur staat het jaartal 1712, maar het pand werd in het jaar 1855 herbouwd. Het is vanouds in het bezit geweest van de adellijke families die op kasteel Ter Horst woonden. Achtereenvolgens kwam de boerderij door vererving in het bezit van de baron van Hacfort, baron van Wijnbergen, Baron van Voorst tot Voorst en het laatst aan Ridder van der Schuuren die getrouwd was met een dochter van Voorst tot Voorst. De erfgenamen van Ridder van der Schuuren verkochten het weer aan Willemsen uit Oosterbeek. Via een veiling kwam De Brouwerij bij de huidige eigenaar.

Gradus Brom heeft tachtig jaar met zijn gezin op deze plek gewoond. Zij vader Cornelis Brom, die bosbaas was op het kasteel, huurde het na de familie Mulder van de kasteelheer. Cornelis Brom stierf al op jeugdige leeftijd. Moeder en zonen moesten flink aan de slag om al het werk op de boerderij rond te krijgen. Het was een arme tijd. Gradus Brom moest 125 gulden huur per jaar betalen. Vaak was dit geld niet in de knip en moest er vee verkocht worden om de schulden te kunnen betalen. Altijd kwam de rentmeester van de adellijke families op St. Peter, 22 februari, de pacht ophalen. Het geld moest er dan zijn. Een zorgelijke tijd.
Wegens verkoop moest de familie Brom verhuizen van De Brouwerij. De zoon van Gradus, Harry, die de boerderij had overgenomen ging in Apeldoorn wonen. Zijn ouders kregen woonruimte elders in het dorp.
De Brouwerij is al lang geen boerderij meer. De nieuwe eigenaar heeft hier een stalhouderij. De eigenaar legt zich toe op de fokkerij, veulenopfok, africhting en training van rijpaarden. Bij de boerderij zijn in de loop der jaren schuren en stallen gebouwd en veel groen aangeplant. De boerderij is door groen grotendeels aan het oog ontrokken.

Lees ook

Reekalfjes door inzet van drone gered van maaimachine

REGIO – Met behulp van een dronemet warmtecamera heeft Natuurmonumenten een tiental reekalfjes in het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.