Home / Alle-Regiobode / Oude tijden herleven tussen Apeldoorn en Dieren

Oude tijden herleven tussen Apeldoorn en Dieren

APELDOORN/DIEREN – Op zaterdag 7 en zondag 8 september houdt de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij weer ‘Terug naar Toen’. Op beide dagen komen alle bedrijfsvaardige stoomlocomotieven van de VSM onder stoom. Daarnaast worden er ook enkele historische Nederlandse diesellocomotieven ingezet op de Koningslijn tussen de stations in Apeldoorn en Dieren.

Samen verzorgen zij een intensieve dienstregeling met vele reizigerstreinen en een aantal goederentreinen. De bezoekers kunnen onbeperkt gebruikmaken van de vele pendeltreinen tussen Apeldoorn-Beekbergen, Beekbergen-Loenen en Loenen-Eerbeek-Dieren en de festivalterreinen.

De reizigerstreinen rijden op beide dagen tussen 08.30 en 17.30 uur. De eerste lange goederentrein vertrekt voor de foto- en filmliefhebbers om 06.50 uur vanuit Loenen naar Apeldoorn.

‘Terug naar Toen’ kent twee festivalterreinen, een op het station van Loenen en de ander in het museumdepot in Beekbergen. Hier kunnen jong en oud zich vergapen aan de vele attracties, historische stoomvoertuigen, modelbanen, kraampjes met stoom- en spoorweg artikelen en informatie. Verder zijn er op beide terreinen gezellige terrassen voor en hapje en een drankje met uitzicht op de treinen en activiteiten.

In het museumdepot Beekbergen beleeft de bezoeker de stoomtijden van toen. Hier wordt van locomotief gewisseld, gerangeerd en worden de kolen- en watervoorraden van de locomotieven bijgevuld. Daarnaast wordt op de imposante draaischijf af en toe één van de machtige locomotieven gedraaid.

Ook in station Loenen zijn er op beide dagen vele activiteiten te doen, waaronder een draaimolen voor de kinderen en miniatuurtreinen, waarop kinderen mee kunnen rijden. Daarnaast komen er echt werkende stoomwalsen, stoomtractoren en een zaagmachine. In Loenen staan ook de stands van collega maatschappijen en diverse stands met modelbaan artikelen en occasions. Vanuit Loenen vertrekken de hele dag stoomtreinen via Eerbeek naar Dieren en via Beekbergen naar Apeldoorn.

Voor ‘Terug naar Toen’ kost een dagkaart 19,50 euro en voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar 14,50 euro. Met de dagkaart hebben bezoekers toegang tot beide festivalterreinen en kunnen de gehele dag met alle reizigerstreinen reizen. Dagkaarten zijn te koop bij de ingang van de festivalterreinen, op station Apeldoorn bij de conducteur op het VSM-perron en vanaf de stations Dieren en Eerbeek bij de conducteur in de trein. Tijdens ‘Terug naar Toen’ is pinnen helaas niet mogelijk bij de conducteurs in Apeldoorn, Eerbeek en Dieren. Kaarten kunnen niet in de voorverkoop worden aangeschaft.

Speciaal voor het stoomfestival is er op loopafstand een parkeerterrein in gebruik. Met borden worden de bezoekers hiernaartoe geleid.

Op de VSM website en Facebookpagina Terug naar Toen staan alle details over ‘Terug naar Toen’ 2019.

www.stoomtrein.org

Lees ook

Lekker voetballen bij SC EDS

ELLECOM – Zondag 22 november werd er heerlijk gevoetbald bij SC EDS, de club in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.