Home / fbpost / Nieuwe plek voor inloophuis ‘t Trefpunt feestelijk geopend

Nieuwe plek voor inloophuis ‘t Trefpunt feestelijk geopend

VELP – Wethouder Gea Hofstede van de gemeente Rheden opende zaterdagmiddag 21 september de nieuwe locatie voor inloophuis ‘t Trefpunt in Velp. De ontmoetingsruimte is verhuisd naar een mooie ruimte in de voormalige Van Voorthuysenschool aan de Schoolstraat in Velp.

Toen Anneke en Ton Nieumeijer een kleine tien jaar geleden hun huis openstelden voor mensen die behoefte hadden aan een praatje en een kopje koffie, konden zij niet vermoeden dat deze ontmoetingsplek zo’n grote behoefte in de wijk zou vervullen. “Het was bij ons een zoete inval. De visite bleef maar komen, ik kwam niet meer aan mijn huishouden toe”, zegt Anneke. Inmiddels maken ruim zeventig tot tachtig inwoners van Velp Zuid regelmatig gebruik van deze voorziening, die èlke dag geopend is.

Bezoekers aan het inloophuis komen vaak voor méér dan alleen een kopje koffie en wat gezelschap. Ze kunnen hier ook terecht voor hulp, op wat voor gebied dan ook. Zo zijn er mensen die moeite hebben met lezen die hun post meenemen en uitleg krijgen van een medebezoeker. Of als er iemand naar het ziekenhuis moet, dan is er altijd wel iemand die hem wil brengen. Èn die wacht tot de afspraak is afgelopen om de patiënt weer naar huis te brengen. Er wordt meerdere keren per week gekookt, zodat buurtbewoners samen kunnen eten. Wie moeite heeft om naar ‘t Trefpunt te komen kan worden opgehaald, maar ook kan een maaltijd thuis worden langsgebracht. Op maandag is er een knutselclub en zo zijn er talloze activiteiten.
Daar waar behoefte aan blijkt te zijn, daar spelen de vrijwilligers op in. Dat zijn er inmiddels 10, naast Anneke en Ton die nog steeds de kar trekken. “Het is een fijne club waar ik op kan bouwen. Ik hoef er nu niet meer elke dag zelf bij te zijn”, vertelt Anneke, om even later toe te geven dat ze toch eigenlijk elke dag wel in het inloophuis te vinden is.
‘t Trefpunt wordt niet gesubsidieerd. De kosten van de gratis koffie en thee met een lekker koekje worden gedekt door de eigen kledingbank. “We krijgen veel tweedehands kleding. Die maken we netjes en verkopen we voor een klein prijsje.”

Het echtpaar Nieumeijer zette destijds letterlijk de deuren van hun huis open en iedereen was welkom. Al snel groeide het initiatief uit haar jasje en woningcorporatie Vivare, die de bijdrage van ‘t Trefpunt aan de leefbaarheid in de wijk op waarde wist te schatten, bood het inloophuis een leegstaande woning aan de Willemstraat. Inmiddels heeft Vivare andere plannen met deze ruimte en dus is samen met de gemeente Rheden actief gezocht naar een alternatief. Dat is gevonden in de voormalige Van Voorthuysenschool, waar meer organisaties een plekje vinden. “We hopen dat er een wisselwerking komt tussen bezoekers aan het inloophuis en andere projecten voor deze doelgroep”, zegt de gemeente hierover.
De nieuwe ruimte werd zaterdag met een groot feest geopend. “Er waren meer dan honderd mensen”, kijkt Anneke trots terug. “De accordeonverenging speelde en het Isselkoor zong, het was een mooie dag.” Ze is in haar nopjes met het nieuwe onderkomen. “Het is groot en we hebben nu een prachtige grote keuken. We zijn er heel blij mee.”

Foto: Han Uenk

Lees ook

Fotografe zoekt 52-plussers

RHEDEN – Fotograaf Fenneke Visscher uit Rheden is op zoek naar gewone mensen van 52 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.