Home / Doesburg-Regiobode / Meer aandacht voor inburgering vrouwelijke nieuwkomers

Meer aandacht voor inburgering vrouwelijke nieuwkomers

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst gaat de inburgering van nieuwkomers aanpassen. Het blijkt dat de geboden (taal)cursussen niet altijd voldoende zijn.

In 2021 treedt een nieuwe inburgeringswet in werking. De gemeente Bronckhorst krijgt, samen met buurgemeente Berkelland, een subsidie van het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze is bedoeld om nu vast, vóór de daadwerkelijke invoering, als pilot volgens de nieuwe wet te gaan werken.
In deze pilot richten beide gemeenten zich vooral op vrouwelijke na-reizigers en gezinsmigranten. Deze vrouwen hebben vaak een achterstand, vooral op het gebied van integratie en (arbeids)participatie. Zij nemen daardoor minder makkelijk deel aan de maatschappij dan hun mannen. Voor het is het programma Powervrouwen ontwikkeld.

Met de nieuwe wet krijgen de gemeenten de taak om inburgeringscursussen in te kopen en toe te zien op de kwaliteit. Taal is cruciaal voor een goede inburgering, net als een zo snel mogelijke deelname aan het arbeidsproces. Snelheid en maatwerk is het doel van de nieuwe wet.
Op basis van een uitgebreide intake wordt met de inburgeraar afgesproken hoe haar individuele route naar inburgering eruit ziet. Dat wordt vastgelegd in een persoonlijk plan. In het nieuwe stelsel combineren inburgeraars taallessen met (vrijwilligers)werk of stage. De eisen voor het taalniveau gaan omhoog. Het is de verantwoordelijkheid van nieuwkomers om binnen drie jaar te voldoen aan de inburgeringsplicht.
De pilot in de gemeenten Bronckhorst en Berkelland start in september. De verwachting is dat zo’n 30 vrouwen het trainingsprogramma gaan volgen, 15 per gemeente.

Lees ook

Silhouet van wachtershuisje op de Hoge Linie

DOESBURG – Op de Hoge Linie in Doesburg moet komend jaar een nieuw kunstwerk verrijzen. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.