Home / Brummen-Regiobode / Feestelijk afscheid van boer Antoon Klomp

Feestelijk afscheid van boer Antoon Klomp

LOENEN – Boer Antoon Klomp heeft vrijdag op een feestelijke wijze afscheid genomen van het Open Erf De Groote Modderkolk in Loenen. Deze laatste dag zat vol verrassingen.

‘s Middags werd Klomp met zijn gezin opgehaald met de huifkar. Toen hij aankwam bij De Groote Modderkolk wachtte hem een tweede verrassing. Meteen bij het uitstappen begon het Oosterhuuzens Dialectkoor op het plein te zingen. Sinds kort is Klomp lid van dit koor en hij had er zeker niet op gerekend dat zij hem een aubade zouden brengen. Natuurmonumenten wilde het afscheid een bijzonder tintje geven. Klomp vond het prachtig en kreeg van koorvoorzitter Jan Muller lovende woorden en een geschenk. Voor Ria Klomp waren er bloemen
Intussen had zich op het plein en groot aantal bezoekers verzameld waarmee Klomp een band heeft: Natuurmonumenten, buren, familie en de coöperatie Heerenboeren die sinds kort op de Groote Modderkolk zijn neergestreken. Deze coöperatie gaat het beheer van de Brandrode runderen gedeeltelijk voortzetten.
Namens Natuurmonumenten voerde Hans van Dijk, gebiedsmanager Zuid-Veluwe en IJsselvallei het woord. Hij kon Antoon en gezin verwelkomen op deze plek waar de familie Klomp anderhalve eeuw heeft gewoond en geboerd. In 2001 begon Klomp zijn taak voor de brandrode runderen. Zijn boerderij had hij inmiddels verkocht aan Natuurmonumenten. Er kwam een grote moderne potstal. Hij begon met 67 brandrode runderen. Dit ras was bijna uitgestorven. Het doel van de directie van Natuurmonumenten was om de populatie runderen van dit ras veilig te stellen. Dat is gelukt. Inmiddels zijn er meer dan 1000.
Volgens Van Dijk kan Klomp met trots terugkijken op de ontwikkelingen bij de Brandrode runderen: “Je hebt daar veel in betekend. Ik heb het gevoel dat je altijd hebt gewerkt alsof het(nog) je eigen erf en kudde was. Boer ben je 24 uur per dag. Vrij nemen deed je maar weinig. Voor jouw geweldige inzet, ook bij nacht en ontij, heb ik altijd heel veel respect gehad (en nog).”
Klomp had ook een grote rol bij de opbouw en organisatie van het oogstfeest. Jaarlijks trekt dit zo’n 2500 bezoekers.
Van Dijk is blij dat Klomp nog wil aanblijven als vrijwilliger om de huifkar te rijden. Ook blijft de scheidende boer zich inzetten voor de kerk en als zanger bij het dialectkoor.
Namens het beheerteam mocht Van Dijk aan Klomp een paar cadeaus aanbieden. Ria Klomp werd in de bloemen gezet en zij kreeg ook een bedankje voor haar bezoekjes. Tot slot mocht Antoon een plaquette onthullen die in de muur van de stal was aangebracht als herinnering aan de familie Klomp van het Open Erf de Groote Modderkolk.

Foto: Martien Kobussen

Bij de foto:
Antoon en Ria Klomp bij de plaquette van de familie Klomp

Lees ook

Jutut heeft het zwaar, maar ‘kringloop is onmisbaar’

LOENEN – Kringloopwinkel Jutut in Loenen moest niet alleen een mooie winkel voor tweedehands spulletjes …

One comment

  1. Op internet kom je soms bij toeval iets tegen. Modderkolk- Klomp. Ik ben nu bijna 83 maar herinner me helder hoe mijn familie en ik opgevangen werden in september 1944 door tante Tonia, boer Wim en de oudere moeder Klomp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.