Home / Doesburg-Regiobode / Culturele Zondag Doesburg

Culturele Zondag Doesburg

DOESBURG – September is de maand waarin traditiegetrouw het culturele seizoen van start gaat. Zo ook in Doesburg. Op 1 september is het Culturele Zondag en wordt er op meer dan 25 adressen en afwisselend programma gepresenteerd, met het historisch centrum als decor. Tussen 12.00 uur en 17.00 uur is er een breed scala aan kunst, cultuur, muziek, ambacht en bijzondere producten te ontdekken.

De Gasthuiskerk opent het nieuwe culturele jaar met, de eerste van een serie van negen nieuwe stadsvertellingen. Deze staan allemaal in het teken van 75 jaar Vrijheid. De voordracht in september begint om 12.30 uur en wordt gehouden door Wil Verlaan en Godelieve van der Heijden. Na de stadsvertelling is er vanaf 14.30 uur een open podium met live-muziek en stand up-comedy.

Daarnaast is er momenteel in de voormalige apotheek, in hartje centrum, een effectief medicijn voor blijdschap te vinden. De protagonisten in het vrolijke werk van Theo Broeren zijn omringd door goede wijnen, champagne en kleurrijk voedsel. Met deze tijdelijke expositie trapt Galerie Keizershut af. In de nabije toekomst zal de farmacie aan de Kosterstraat een podium zijn voor nationale en internationale kunstenaars.

In Atelier de Timmi wordt er op de Culturele zondag een studietraject geïntroduceerd, voor belangstellenden die met diverse onderdelen van kunst bezig willen zijn. Om 13.00 uur is er een informatiebijeenkomst aan de Kerkstraat 29 in Doesburg.

In Galerie Grietje is, naast werk van Helmi de Vaan en glasobjecten van Ellen Schut, het werk te zien van Wilhelmina Zoutewelle. Zij drukt ideeën en ervaringen uit in papier. Dit zijn meestal driedimensionale objecten. Het werk van Zoutewelle is van september tot en met november te zien in de galerie.

Op deze Culturele Zondag werkt historisch boekdrukkerij De Arend voornamelijk met een spectaculaire proefpers uit 1900. Deze werd destijds gebruikt bij Het Dagblad van het Oosten in Almelo. Zo’n 150 jaar oude houten letters zijn de basis voor deze druksels, in twee kleuren. Het papier dat ervoor gebruikt wordt, komt uit Venetië. Eigenaar Arie Niks vertelt ter plekke wat daar zo bijzonder aan is. Tevens zullen er op die dag bierviltjes gedrukt worden.

Ook het veelbezochte Museum Lalique doet mee aan de Culturele Zondag. Het museum is gewijd aan het werk van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de glaskunst. Daarnaast is er onder de titel Oosters Licht een tentoonstelling over de invloed van Japan op de Westerse kunst.

Ten slotte toont Museum De Roode Toren de bijzonder interessante expositie Hessenwegen en kiepkerels in de Achterhoek, over het historisch handelsverkeer na de Hanzetijd naar en via Doesburg.

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen op 1 september eventueel gesloten zijn.

www.culturelezondagdoesburg.nl

Lees ook

Kerstboominzameling in gemeente Brockhorst anders dan normaal

DREMPT – De kerstboominzameling in de gemeente Bronckhorst zag er dit jaar wat anders uit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.