Home / Doesburg-Regiobode / Basketballer Merijn (11) pakt Nederlands Kampioenschap

Basketballer Merijn (11) pakt Nederlands Kampioenschap

DOESBURG – Nog maar 11 jaar oud en dan al Nederlands Kampioen. Merijn Evers uit Doesburg speelde het klaar. Samen met zijn maatjes van basketbalclub TBG Dragons won hij in Amsterdam de titel bij 3×3 Streetball Masters.

Na wat verschillende sporten te hebben uitgeprobeerd, begon Merijn op zijn zesde bij De Pigeons in Duiven, waar hij toen woonde. Basketbal bleek echt zijn sport. “Ik vind het leuk dat je er veel energie in kwijt kunt. Je moet veel rennen en het voelt heel goed als je de bal in de basket kunt gooien.”
Al gauw werd zijn talent opgemerkt en mocht hij gaan spelen bij Top Basketbal Gelderland Dragons in Nijmegen, een basketbalclub waar jonge spelers worden opgeleid. Hier speelt hij nu op het hoogste niveau van Nederland in zijn leeftijdscategorie U12, jonger dan 12.

Met een deel van zijn team schreef Merijn zich in voor Streetball Masters, een 3×3 toernooi. Het 3×3 is een aparte discipline binnen het basketbal, waarin met kleine teams van drie man en één wissel buiten wordt gespeeld op een half veld. Er is maar één basket voor beide teams. “Het is veel sneller en intensiever”, vertelt Merijn. “Omdat je maar één basket hebt, moet je continu schakelen tussen aanvallen en verdedigen.” Het team kwalificeerde zich voor het NK door een toernooi in Utrecht te winnen en mocht naar Amsterdam voor de finalewedstrijden. Daar werd het nog wel even spannend. “We moesten in de finale tegen een team waar we eerder al eens van verloren”, zegt Merijn. “Zij speelden toen heel fysiek, met veel duwen en trekken. Maar de finale hebben we door goed samenspel en dankzij een strenge scheidsrechter toch ruim gewonnen.” En wat is Merijn trots op die overwinning. “Ik kon het helemaal niet geloven dat we echt het beste team van Nederland zijn!”

Dat Merijn talent heeft, is duidelijk. Ondanks dat hij niet heel groot is, is hij menig langere speler op het veld te snel af. “Merijn is niet zo lang en moet daardoor van andere talenten gebruikmaken. Hij is snel en heeft inzicht in het spel. Ook is hij niet bang en fysiek sterk”, vertelt vader Michael trots. Merijn vult hem aan: “Ik ben het best in dribbelen en schieten. Ze noemen me ook wel Mister Swish. Een swish is wanneer je de bal door het net gooit zonder de ring of het bord te raken. Daar ben ik heel goed in, maar heb ik ook veel voor geoefend.”
Merijn doet het dus heel goed, maar moet er ook hard voor werken. Hij traint drie à vier keer in de week in Nijmegen en speelt bijna elke zaterdag een wedstrijd. Omdat er weinig basketbalteams op zijn niveau spelen, reizen Merijn en zijn ouders daarvoor heel Nederland door. Daarnaast moet hij natuurlijk ook gewoon naar school. “Ik zit in groep 8 van het fulltime hoogbegaafdheidsonderwijs op het Da Vinci in Westervoort.” Met nog twee schoolgaande en sportende zoons betekent dat dat de familie Evers flink wat kilometers maakt. “We hebben het er graag voor over. Het levert Merijn zoveel op”, aldus vader Michael en moeder Ilse. “Niet alleen op sportief gebied, maar ook qua verantwoordelijkheid en planning. Daarnaast vindt hij het natuurlijk vooral heel erg leuk en dat is het belangrijkst.” Merijn vertelt dat hij voor een internationaal toernooi naar Berlijn is geweest: “Er waren teams uit Europa, India en Amerika en het was heel leuk om daaraan mee te doen.”

Hoewel Merijn hard traint bij TBG Dragons, hij speelt op het hoogste niveau, staat ook bij deze profclub het plezier maken voorop. “De spelers worden klaargestoomd voor een profcarrière, maar ze hebben heel duidelijk spelplezier voorop staan”, zegt Michael. “Merijn werkt hard en ontwikkelt zich goed en zolang hij het leuk vindt, gaan wij ervoor.” En hoewel er vooral wordt gekeken naar groei op de lange termijn, geeft zo’n NK-winst natuurlijk wel een enorme boost. Merijn blijft voorlopig gaan voor een carrière in de sport en heeft daarbij één ultiem doel: “Spelen in de NBA, de Amerikaanse basketbalcompetitie.”

Lees ook

Leerlingen van de Horizon maken speelgoed voor ouderen

DOESBURG – Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool de Horizon in Doesburg maken …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.