Home / Brummen-Regiobode / Zonnedorp Loenen heeft grote bezwaren tegen plannen windmolen

Zonnedorp Loenen heeft grote bezwaren tegen plannen windmolen

LOENEN – Het gemeentelijke voorstel over windenergie heeft in Loenen vele tongen los gemaakt. Voorzitter Willem de Zanger van Loenen Zonnedorp heeft gemeente laten weten dat er in Loenen nogal wat bezwaren zijn tegen tegen deze plannen.

De gemeente Apeldoorn presenteerde onlangs plannen voor de plaatsing van windmolens in diverse kernen. Zo is het een optie om er twee te plaatsen bij het voormalige Mob-complex bij de Veldhuizen: één links en één rechts van de spoorbaan. Ook wil de gemeente twee windmolens in de buurt van de A1 in Klarenbeek en zes in Uddel.

De bekendmaking van eventuele plaatsen en locatie van windmolens is snel en onverwacht Loenen binnengekomen. Dat dit moment eraan kwam, was volgens De Zanger te verwachten, maar ondanks dat voelde het toch aan als een overval. Er was ook geen tijd om de Loenenaren naar hun mening te vragen en moesten dus afgaan van de ‘dorpsgesprekken’.
Loenen heeft inmiddels een burgerparticipatieproces doorlopen en met de gemeente afgesproken om als pilot verder te gaan. Het verbaast Zonnedorp keer op keer dat de gemeente gemaakte afspraken niet nakomt en met plannen de burgers van Apeldoorn verrast. “Een flagrante schending van de gemaakte afspraken”, aldus Zonnedorp.

De Zanger: “De gekozen plek voor de windmolens was voor een deel van de Loenenaren de minst slechte, echter het verdeelt de bevolking wel en dat kan ver gaan. Noaberschap is in deze regio zeer belangrijk en door deze acties kan dit schade oplopen. De discussies in de buurtjes kunnen hierdoor hoog oplopen en geven daardoor een ongewenst effect. Ook vinden we het vreemd dat er slechts drie dorpen ‘uitverkoren’ zijn en dat de overige dorpen en de stad Apeldoorn meer dan goed wegkomen.”

Loenen is een snelgroeiend toeristisch dorp met jaarlijks ruim 1 miljoen toeristen en is dus kwetsbaar voor grote gezichtsbepalende objecten, meent Zonnedorp. Vlakbij de geplande locatie van deze molens staat in de zichtlijn Kasteel ter Horst, is er een camping dichtbij, wordt een onderhoudsloods voor de VSM neergezet, loopt er veel wild. De molen zou komen te staan tegen Natura 2000 gebied aan de rand van de Loenense Enk, waar het bedrijf van de Heerenboeren staat. Ook binnen een kleine afstand is de Groote Modderkolk waar Natuurmonumenten en Verdandi (gehandicaptenzorg) hun locatie hebben.
Tevens is Loenen al doorsneden door twee drukke provinciale wegen en is de vraag relevant of Loenen nog een keer gestraft moet worden met Windmolens in haar achtertuin.

De voorzitter vervolgt: “Wij vragen ons af waarom er niet regionaal, landelijk of misschien zelfs Europees wordt gedacht en waarom dit in het meest groene deel van Nederland moet. Ook vragen wij ons af of het eventueel plaatsen van windmolens langs de grenzen van de Gemeente Apeldoorn voldoende is geborgd met de buurgemeenten zodat er geen molens langs de grenzen van Apeldoorn geplaatst gaan worden. Verliezers zullen er altijd zijn, we willen zeker niet als Nimby (Not in my backyard) bekend staan, maar positief meedenken in dit proces.We begrijpen dat dit een vrijwel onomkeerbaar proces is, maar denken ook dat de locaties nog onvoldoende onderzocht zijn.”
Wel wil Zonnedorp Loenen geheel of gedeeltelijk participeren in zon- en/of windenergie, dit met de Energie Coöperatie Loenen. Hierover heeft de vereniging reeds een eerste oriënterend gesprek gehad met Gemeente Apeldoorn.

Lees ook

TalentPlus zoekt nieuwe leden

BRUMMEN – TalentPlus is op zoek naar werkzoekenden van 45 jaar en ouder. De verenging …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.