Home / Doesburg-Regiobode / Zomeravond Orgelbespeling in Martinikerk

Zomeravond Orgelbespeling in Martinikerk

DOESBURG – Op donderdag 15 augustus bespeelt Geerten van de Wetering het grote Walcker-orgel in de Grote of Martinikerk in Doesburg. Het concert is onderdeel van de serie Zomeravond Orgelbespelingen van StiDoMu.

Geerten voert werken uit van componisten Gustav Holst, Arvo Pärt, Paul Hindemith, Gabriël Verschraegen en Claude Debussy. Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de eerste maanlanding plaatsvond. Gustav Holst vond hierin de inspiratie voor zijn zijn beroemde orkestwerk ‘The Planets’. Hieruit zal het eerste deel (Mars – Bringer of War) te horen zijn in een bewerking voor orgel. Ook het pianowerk ‘Cathedrale Engloutie’ van Claude Debussy zal donderdag op het orgel gespeeld worden. Het stuk is gebaseerd op de legende van de Franse stad Ys. Een stad voor de Bretonse kust, die door het noodlot onder water is geraakt.

Geerten van de Wetering studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tevens studeerde hij politicologie aan de Universiteit Leiden. Na het behalen van zijn mastergraad orgel, studeerde hij in Wenen bij Roman Summereder (20e eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Verdere improvisatielessen volgde hij bij Ansgar Wallenhorst en koordirectielessen bij Wiecher Mandemaker. Naast het orgel als solistisch instrument te presenteren, gaat Geerten graag de combinatie met andere kunstdisciplines aan om het orgel bij een breder publiek bekend te maken.

De kerk gaat om 19.30 uur open, het concert zelf begint om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur. Entree kost 12 euro, donateurs van StiDoMu betalen 10 euro.

Lees ook

Leerlingen van de Horizon maken speelgoed voor ouderen

DOESBURG – Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool de Horizon in Doesburg maken …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.