Home / Rheden-Regiobode / Wandeling ‘Indië in Velp’

Wandeling ‘Indië in Velp’

VELP – Op zondag 18 augustus verzorgt de Oudheidkundige Kring Rheden Rozendaal een wandeling rond het thema ‘Indië in Velp’. De wandeling start om 13.00 uur voor verzorgingshuis Nieuw-Schoonoord en duurt ongeveer anderhalf uur. Voor leden is de wandeling gratis, niet-leden betalen 2,50 euro.

De gidsen Ben van Schaik en Nelleke den Boer-Pinxter nemen deelnemers mee langs huizen en graven van mensen met een Indisch verleden. Mensen die ofwel hier vóór 1900 geboren zijn en naar Nederlands-Indië zijn gegaan of zich hier na hun Indische tijd gevestigd hebben of hier begraven zijn. Slechts een klein deel van de Velpse Indiëgangers komt aan bod.
Na de aanleg van de spoorlijn Arnhem-Zutphen (1865) kwamen steeds meer Indiëgangers in Velp wonen. Naast de goede infrastructuur, fraaie omgeving en de nabijheid van Arnhem speelden ook factoren als erfenissen van grond en huizen, familiebanden en vrienden een rol. Het dichtbijgelegen Bronbeek, waar sommigen werkzaam waren, vormde eveneens een reden om zich in Velp of Rozendaal te vestigen. Waarschijnlijk had men al tijdens het verlof, doorgebracht in een van de vele Velpse pensions, kennis gemaakt met de voordelen die een vestiging in Velp bood.
Bij de voorbereiding van de wandeling is er gebruik gemaakt van de wandelgids ‘Indië in Velp en Rozendaal: een wandeling’, die op 21 september 2017 werd gepresenteerd. De wandelroute door Velp en Rozendaal is beschreven in een rijk geïllustreerde brochure. Marthe Raven neemt de wandelaar mee in de levens van mensen met een Indisch verleden en leidt langs de plaatsen die aan hen herinneren. Deze wandelgids is te verkrijgen bij Museum Bronbeek.
In De Elleboog-zaal van verzorgingshuis Nieuw-Schoonoord is dit weekend ook de tentoonstelling van ‘Indië in Velp’ te bezichtigen.

Lees ook

Nationale Voetbaldag bij sc Rheden

RHEDEN – Op zaterdag 12 juni deed sc Rheden mee aan de Nationale Voetbaldag. De …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.