Home / Brummen-Regiobode / Waargebeurde verhalen in Loenens oorlogsboek

Waargebeurde verhalen in Loenens oorlogsboek

LOENEN – Adriaan Klomp en Jan Janssen kijken met voldoening naar het fraaie boek dat op de tafel ligt. Wat waren beide mannen er druk mee! Dag in, dag uit praten, schrijven en rangschikken. Een enorme hoeveelheid informatie werd verzameld. Telkens kwam er weer wat bij dat er ook in hoorde. Eindelijk is het gelukt. Nog voor de viering van 75 jaar bevrijding is het mooie boek ‘Herinneringen aan de oorlogsjaren in Loenen’ gereed gekomen.

Na de expositie in 2015, met als thema 70 jaar bevrijding, met een grote hoeveelheid foto’s en verhalen kreeg de stichting Historie Loenen het dringende verzoek om deze oorlogsverhalen van de Loenenaren niet in de lade te laten verdwijnen maar er wat mee te doen en te bundelen in een boek. Janssen (72 jaar): “Ook wij waren toen ook van mening dat het een mooi plan was om dit expositiemateriaal in boekvorm uit te brengen. Maar hoe maak je een boek? Wat komt er allemaal voor kijken? Ervaren schrijvers zijn we niet. We hebben links en rechts ons licht opgestoken en zijn aan de slag gegaan. We kregen steeds meer contacten met Loenenaren die wat wisten te vertellen. Sommige personen bezochten we enkele keren. We willen de verhalen zoveel mogelijk compleet hebben. We hebben veel steun gehad van Wencel Maresch, die ook oorlogsboeken heeft geschreven.”

Helden

Adriaan Klomp (55 jaar): “We hebben getracht een stuk Loenens verleden vast te leggen, dat zeker niet compleet is en ook nooit compleet zal worden, maar beslist niet vergeten mag worden. Wij hebben waargebeurde verhalen, getuigenissen van personen voor een deel overgenomen uit regionale dagbladen en archieven. Veel oudere dorpsgenoten of hun kinderen zijn ons behulpzaam geweest door herinneringen of die van hun ouders te vertellen of voor ons op papier te zetten. Het was voor ons een laatste kans om informatie te verzamelen van de groep ouderen die dit werkelijk hebben meegemaakt. Adriaan Klomp vult aan: “Dat de pijn na al die jaren soms nog diep zit, bleek bij de gesprekken die we hebben gehad om dit boek te maken. Eenvoudige dorpsbewoners bleken in die oorlogsjaren soms uit te groeien tot helden, die soms met gevaar voor eigen leven anderen op wat voor manier dan ook hebben geholpen.”

Janssen wijst er op dat de lezers geen spannende verhalen mogen verwachten: “We hebben de mensen gevraagd om hun eigen herinneringen te vertellen, hoe klein en eenvoudig ze soms ook waren. De gebeurtenissen hebben grote indruk gemaakt op op deze personen en daarom hebben we aan hun verhalen zo weinig mogelijk willen veranderen.” Ook zijn de schrijvers zich er van bewust dat de vertellers sommigen feiten zijn vergeten, maar soms ook bewust niet willen vertellen of anders zijn gaan zien en deze misschien niet overeen komen met hoe anderen dit hebben beleefd.

Bossen

Jansen en Klomp maken in het boek duidelijk dat Loenen en de bossen eigenlijk onafscheidelijk met elkaar verbonden zijn. In de oorlogsjaren boden het Loenense bos, de Loenermark en de Imbosch een schuilplaats voor velen die dankzij hulp van de plaatselijke bevolking wisten te ontkomen aan de bezetter.

Uitvoerig wordt in het 120 bladzijden tellende boek aandacht besteed aan de duizenden evacués vanuit Arnhem naar Loenen in september 1944. Het stroomde in korte tijd zodanig vol dat het inwonertal steeg 3000 naar 6000. In bijna alle huizen en gebouwen waren Arnhemmers gehuisvest. Nog steeds hebben sommige Loenense families contacten met gezinnen uit Arnhem die toen bij hen een onderkomen kregen.
Een flink aantal verhalen is geschreven over het bombardement in december 1944 op het Stationskoffiehuis (Boschoord) en de V1 Bom die het dorp februari 1945, kort voor de bevrijding, trof, waarbij vele dorpsbewoners en Arnhemse evacués omkwamen. Verder zijn er de herinneringen van oudere Loenenaren over de vliegtuigcrashes, de ondergang van het mooie hotel Zilven en de klokken die uit de Loenense kerken zijn gehaald. Ook de verhalen uit de dagen van de bevrijding ontbreken niet.

Compliment

Intussen is er een flinke hoeveelheid boeken verkocht. De lezers hebben veel bewondering voor het mooie boek in een fraaie opmaak met een toepasselijke voorplaat. Vele Loenaren komen aan het woord en vertellen hun eigen verhaal. De schrijvers verdienen volgens de lezers een compliment voor de manier waarop de verhalen zijn weergegeven. Adriaan Klomp werkt in de bouw als restaurateur en Jan Janssen was in zijn werkzame leven chef technische dienst. Zij gingen hier vol goede moed aan de slag en ‘tussendoor’ nog andere activiteiten van de stichting als exposities, fotomiddagen het het restaureren van graftrommels.Telkens werden de werkzaamheden voor het boek weer opgepakt. Teksten herschrijven en vooral er passende foto’s erbij zoeken, want het boek telt honderden foto’s. Na vier jaar was het zover. Beiden kunnen trots zijn op hun resultaat.
Na een korte rust wordt de draad weer opgepakt voor de Bevrijdingsexpositie die op 16 april 2020 wordt gehouden. Volgens de schrijvers wordt dit ook weer een boeiende expositie.

Wie het boek ‘Herinneringen aan de oorlogsjaren in Loenen’ wil kopen (kosten 25 euro) kan terecht bij Kapsalon Marnie in Loenen, boekhandel Hendriks in Eerbeek en bij Jan Janssen, tel. 055-505 2344.

Foto: Ria Janssen

Foto: Adriaan Klomp en Jan Janssen bij de Vrijheidsboom aan de Horstweg

Lees ook

Plannen De Bruisbeek in de ijskast

LOENEN – Het bestuur van het Ontmoetingscentrum De Bruisbeek in Loenen heeft alle plannen voorlopig …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.