Home / Doesburg-Regiobode / Vitalisering Binnenstad Doesburg stopt ermee

Vitalisering Binnenstad Doesburg stopt ermee

DOESBURG – De Stichting Vitalisering Binnenstad Doesburg houdt op te bestaan. Ruim zes jaar zette mede-initiatiefnemer Herman Geereking zich in om nieuwe ondernemers naar de Hanzestad te trekken, maar nu heeft hij besloten dat voortzetting van de activiteiten niet meer mogelijk is.

In de zomer van 2013 sloegen de Gemeente Doesburg en enkele andere partijen de handen ineen om samen te werken aan de vitalisering van de Doesburgse binnenstad, die op dat moment werd gekenmerkt door hardnekkige leegstand. De initiatieven die uit die samenwerking voortkwamen leverden opmerkelijke successen op. Zo kon Geereking namens Vitalisering Binnenstad Doesburg in juli 2015 melden dat er alleen al in de eerste 6 maanden van dat jaar negen nieuwe winkels waren geopend. Nog eens twee jaar later hadden zich 42 nieuwe winkels en horecagelegenheden gevestigd in de binnenstad.

Aan die werkzaamheden komt nu een eind. Als reden voor het opheffen van de stichting noemt Geereking de te hoog oplopende kosten, die hij grotendeels uit eigen zak betaalt. Een verzoek aan de gemeente om financiële ondersteuning is afgewezen, laat hij in een persbericht weten.
Volgens de gemeente Doesburg zit de vork wel iets anders in de steel. “Meneer Geereking doet dit werk al jaren op vrijwillige basis en er was nooit sprake van een vergoeding. Recent heeft hij bij ons een onkostenvergoeding ter sprake gebracht. Een officieel verzoek om subsidie is nooit ingediend. De Stichting Vitalisering Binnenstad valt onder de Stichting Centrum Belang Doesburg, die door de gemeente wordt gesubsidieerd. Daarom hebben wij voorgesteld dat meneer Geereking een verzoek om vergoeding bij Centrum Belang in zou dienen”, laat een woordvoerder weten. “Het werkt nou eenmaal niet zo dat een onderliggende stichting rechtstreeks extra subsidie van de gemeente krijgt.”

Nu het verzoek om financiële ondersteuning door de gemeente Doesburg is afgewezen houdt Herman Geereking het voor gezien.

De gemeente Doesburg vindt het jammer dat Herman Geereking stopt met zijn werkzaamheden voor Stichting Vitalisering Binnenstad Doesburg. “Mede dankzij hem is de leegstand in de binnenstad van Doesburg laag in vergelijking met vergelijkbare kernwinkelgebieden. Daar danken we hem voor. We betreuren dat een verschil van inzicht de samenwerking met de gemeente in de weg staat.”
Daarbij laat Doesburg weten dat de gemeente zich actief blijft inzetten om winkeliers te interesseren voor de binnenstad. “We lieten recent door een onderzoeksbureau gericht op retail analyseren welke winkels de Doesburgse Binnenstad nóg interessanter kunnen maken voor bewoners, bezoekers én ondernemers. Op basis van deze analyse zetten we, samen met betrokken ondernemers en Stichting Centrum Belang Doesburg, gerichte acties op om winkeliers te interesseren voor onze historische binnenstad.”

Lees ook

Stadspartij-taxi naar priklocaties volgeboekt

DOESBURG – Stadspartij Doesburg heeft zich de laatste maanden tijdens de lockdown extra bekommerd om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.