Home / Rheden-Regiobode / Velp krijgt beeldje van Audrey Hepburn

Velp krijgt beeldje van Audrey Hepburn

VELP – Filmster Audrey Hepburn vierde de Bevrijding op 16 april 1945 in Velp. Ze woonde toen al ruim twee jaar met haar moeder bij haar grootvader in het dorp. Als aandenken aan de periode dat de beroemde ster hier verbleef, komt er nu een bronzen beeldje, dat zaterdag 14 september wordt onthuld.

Aan het eind van de oorlog woonde Audrey Hepburn ruim twee jaar in Velp. Ze verbleef samen met haar moeder bij haar grootvader, Aarnoud baron van Heemstra – oud-burgemeester van Arnhem – in villa Beukenhof aan de Rozendaalselaan in Velp. Hier maakte ze de Hongerwinter mee, schuilde dagen en nachten in een kelder voor de bombardementen en zag de doden en gewonden in het overvolle ziekenhuis. Ze vertelde daarover vaak in interviews. Ook toen ze ambassadeur werd van Unicef.
En nu komt er een bronzen beeld van Audrey Hepburn in Velp. Als aandenken aan de periode dat ze hier woonde als tienermeisje. Haar jongste zoon, Luca Dotti, gaat het beeldje onthullen op zaterdag 14 september om 14.00 uur in de bloementuin van De Nieuwe Beukenhof, het appartementengebouw dat op de plaats staat van de villa waar Audrey in de oorlog woonde.

Over die oorlogsjaren van Audrey Hepburn (in Arnhem en Velp) schreef de Amerikaanse auteur Robert Matzen het boek Dutch Girl, dat afgelopen april in de Verenigde Staten verscheen. Ter voorbereiding kwam Matzen een aantal malen naar Velp en sprak met diverse mensen die haar hier daadwerkelijk hebben ontmoet, waaronder Annemarth Visser ’t Hooft, Ben van Griethuysen (†) en Dick Mantel.
Dit boek was de aanleiding voor een aantal Velpenaren om als aandenken aan Audrey Hepburn een bronzen beeldje van haar te laten maken. Het organiserende comité bestaat uit Annemarth Visser ’t Hooft, Rosemarie Kamphuisen en Dick Mantel (die allen de oorlog meemaakten) en Pim van Dorp, Ben Denekamp en Gety Hengeveld. Het beeld kreeg de vorm van een danseresje. Audrey wilde een beroemde danseres worden en volgde een dansopleiding op de Arnhemse muziekschool.
Na de Slag om Arnhem, op 17 september 1944, volgde ze lessen bij dansschool Johnny van Rosmalen aan de Rozendaalselaan in Velp. In Velp herinnert tot nu toe niets aan de beroemde en geliefde filmster. De Velpse kunstenares Yvon van Wordragen bood aan om een beeld (gratis) te ontwerpen. Diverse fondsen en particulieren doneerden bedragen om het beeld in brons te laten gieten en op een sokkel te plaatsen in de bloementuin van de voormalige villa aan de Rozendaalselaan. Op die plaats staat nu het appartementengebouw De Nieuwe Beukenhof aan de Rozendaalselaan 32.
Hier wordt het zaterdag 14 september om 14.00 uur onthuld. De feestelijke plechtigheid voor de onthulling van het beeldje wordt muzikaal omlijst door de Rosendaalsche Kapel. Een leerling van de Velpse dansopleiding Studio 26 danst – net als Audrey Hepburn indertijd – op een wals van Chopin. Iedereen is welkom om de plechtigheid bij te wonen.

Na de onthulling van het beeld staat een tweede bijzonder moment op de agenda voor 14 september. In de Grote Kerk wordt om 15.30 uur de vertaling van het boek Dutch Girl van Robert Matzen gepresenteerd. In Nederland kreeg het boek de titel Het Nederlandse Meisje, Audrey Hepburn, haar tijd in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Journaliste en tv-persoonlijkheid Hanneke Groenteman interviewt Luca Dotti en Robert Matzen – de Amerikaanse auteur. Het is uniek dat het boek ter plaatse kan worden gekocht en gesigneerd door de Robert Matzen en Luca Dotti. Ook hierbij is publiek welkom.

Het Comité Beeldje Audrey Hepburn in Velp heeft nog een tekort van 1500 euro op de begroting en doet daarom een oproep. “Het boek Dutch Girl van Robert Matzen is opgedragen ‘aan alle Velpenaren’. Het zou mooi zijn als het beeldje kan worden geplaatst ‘namens alle bewoners uit deze regio’.’ Donaties zijn dan ook meer dan welkom en kunnen worden gedaan via NL21 TRIO 0338 4813 54 ten name van Stichting TR Veluwezoom onder vermelding van Beeldje Audrey Hepburn. Desgewenst ontvangen de donateurs een Certificaat van Deelname.

Lees ook

Bijeenkomst sociale energietransitie

RHEDEN – Op 23 juni om 20.00 uur houdt de PvdA-afdeling Rheden in samenwerking met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.