Home / Rheden-Regiobode / Smulhoek in de Oase biedt zoveel meer dan alleen een maaltijd

Smulhoek in de Oase biedt zoveel meer dan alleen een maaltijd

DIEREN – Drie dagen per week wordt in de Smulhoek in de Oase in Dieren een heerlijke maaltijd geserveerd. Voor maar 6 euro kan iedereen genieten van een driegangenmenu, dat wordt bereid door een enthousiast vrijwilligersteam onder leiding van Mignon de Kruyf. Maar de Smulhoek biedt zoveel meer dan alleen een maaltijd. “We bieden onze gasten een echt avondje uit.”

Het idee voor de Smulhoek ontstond zo’n vier jaar geleden. Mignon deed vrijwilligerswerk bij Pand 31 en hielp daar mensen met het organiseren van hulp bij kleine klusjes in huis. “Ik hoorde dat de Oase een prachtige keuken heeft, maar er eigenlijk weinig mee doet. Ik vind het zelf erg leuk om te koken en vroeg het bestuur of ik de keuken mocht gebruiken om maaltijden te bereiden voor mensen met een smalle beurs. En toen ben ik maar gewoon begonnen.”
Op 28 september 2105, een vrijdag, opende de Smulhoek voor het eerst haar deuren. Eerst voor een voorzichtige 20 personen, maar al snel was het zó druk dat Mignon het in haar eentje niet meer aankon. Marcel, die vrijwilligerswerk deed bij de Magneet, kwam haar helpen in de keuken. Al snel kreeg het tweetal in de bediening en bij de afwas hulp van Tonnie, Bianca, Tonet en Margo.
Het duurde niet lang of de maaltijden van de Smulhoek waren een begrip in Dieren. Omdat er per avond maximaal 40 eters kunnen aanschuiven, kwam er al gauw een tweede avond bij. En een derde. En eens in de maand is er een thema-buffet op zaterdag. “We koken gemiddeld voor 100 man per week. En als er een thema-zaterdag bij is, voor 150.”

Van niets iets maken

Mignon stelt voor elke maaltijd een driegangenmenu samen. Samen met Marcel doet zij de inkopen en daarbij moet ze goed op haar budget letten. “De kosten van de maaltijd moeten zo laag mogelijk blijven, zodat het voor iedereen betaalbaar is. Dat betekent dat ik soms heel creatief moet zijn, maar dat vind ik juist leuk. Het is de kunst om van niets iets te maken.”
Want een keer iets simpels serveren, dat is voor Mignon geen optie. “Mensen komen niet alleen om te eten, het is een avondje uit. En dus verdienen ze wat lekkers, dat mooi wordt gepresenteerd.” Dieetwensen zijn geen enkel probleem. “Er komt geregeld iemand die helemaal geen zout mag. Voor hem koken we apart. Glutenvrij, lactosevrij, het kan allemaal. Ook mensen met een speciaal dieet willen wel eens een avondje uit en dat kan bij ons gewoon. Dan zetten we er gewoon een apart pannetje bij.” Mignon vertelt dat huisartsen en diëtisten mensen al doorverwijzen naar de Smulhoek. “Dan krijgen ze tenminste een goede en gezonde maaltijd. Er komt niets uit pakjes en zakjes.”

Zwemclubje

Heel veel mensen weten de Oase te vinden. Dat zijn jonge en oude mensen, veel alleengaanden, maar ook gezinnen. “Veel mensen komen niet alleen voor een lekkere, gezonde maaltijd, maar ook voor de gezelligheid”, vertelt Mignon. “Doordeweeks komen er vooral oudere mensen die niet voor zichzelf willen of kunnen koken. Sommigen zijn wat eenzaam en voor hen is dit echt een avondje uit. We serveren de maaltijd om 17.30 uur, maar sommige mensen komen om 16.00 uur al om gezellig samen te kletsen.” Mignon vertelt over een oudere mevrouw, net weduwe geworden, die op aanraden van haar arts naar de Smulhoek kwam. “In het begin was ze heel stilletjes, staarde ze naar haar bord. Nu is ze een van onze vaste gasten. Ze is zó opgeknapt van het gezelschap en de gezelligheid en dat is zó mooi om te zien. Daar doen we het voor.”
In de loop der jaren zijn er onder de bezoekers al de nodige vriendschappen ontstaan. “Er is een zwemclubje en een knutselgroepje ontstaan, mensen gaan bij elkaar koffie drinken”, vertelt Mignon trots. Hoewel er veel vaste gasten zijn, heeft niemand een vaste plek. “Zo kun je elke keer naast iemand anders zitten en nieuwe mensen leren kennen.”
Na vier jaar is de betrokkenheid bij de Smulhoek groot. Bij de vrijwilligers, die altijd klaar staan, maar ook bij de gasten. “Als een vaste gast niet komt wordt er naar hem of haar geïnformeerd en er wordt getrakteerd bij verjaardagen.”

De Smulhoek serveert maaltijden op maandag, dinsdag en vrijdag. Daarnaast is er elke derde zaterdag van de maand een themabuffet en ook op Tweede Kerstdag, Paasdag en Pinksterdag kunnen bezoekers voor een lekkere, feestelijke maaltijd terecht in de Oase. wie mee wil eten, kan zich aanmelden in de Oase, of telefonisch bij Mignon de Kruyf, tel. 06 814 99 432.

oasedieren.nl/smulhoek-de-oase/

Lees ook

Ik vind: Incluzio: zorg of zegen voor de zorg?

Elke paar jaar worden door veel gemeenten de diensten in het sociaal domein opnieuw aanbesteed. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.