Home / Doesburg-Regiobode / Rosalie uit Doesburg maakt de wereld een stukje kleurrijker met street art

Rosalie uit Doesburg maakt de wereld een stukje kleurrijker met street art

DOESBURG – Een jaar geleden deed de nu 19-jarige Rosalie de Graaf uit Doesburg mee aan de Street Awards Benelux. Meer dan 500 kunstenaars hadden zich aangemeld hun street art kunsten te vertonen. Nieuweling Rosalie belandde onder de naam RoosArt plotsklaps in de top vijf van de categorie publieksprijs. Deze prestatie was het begin van een jaar vol opdrachten over de hele wereld. Inmiddels heeft zij een eigen atelier in hartje Arnhem en kan ze volledig leven van haar kunst.

‘’Het is grappig hoe het is gegaan’’, vertelt Rosalie. ‘’Ik had nooit de droom om kunstenaar te worden, het is een beetje uit de hand gelopen.’’ De Doesburgse studeerde geneeskunde . In februari 2018 werd ze door een vriend gevraagd om mee te doen met een street art jam. Verschillende kunstenaars maken gelijktijdig een eigen stukje kunst. Rosalie had nog geen ervaring met street art, ze maakte wel olieverfschilderijtjes. ‘’Ik kreeg een klein stukje muur toegewezen, omdat ik onbekend was in die wereld.’’ Als enige vrouw ging zij aan de slag en maakte een levensechte olifant op de muur. De overige kunstenaars waren enorm onder de indruk van haar werk en haar techniek. In augustus vorig jaar deed ze op aanraden mee met de street art wedstrijd en met haar top 5 notering zette ze zichzelf op de kaart in de street art wereld. De opdrachten stroomden binnen en Rosalie nam het drastische besluit om te stoppen met haar studie en een eigen bedrijf op te richten. ‘’Iedereen verklaarde me voor gek, ook voor mijn ouders was het even schrikken, maar zij hebben mij altijd gesteund’’. Toch was het wel spannend voor Rosalie om de keuze te maken. ‘’Je geeft een stukje zekerheid op, maar spijt heb ik nooit gehad.’’

’’Een bedrijf beginnen als 18- jarige was niet gemakkelijk. ‘’Ik had geen idee wat er allemaal bij kwam kijken. Via internet heb ik veel geleerd en ook van opdrachtgevers kreeg ik gelukkig veel steun en advies.’’ Het werk van Rosalie beperkt zich niet alleen tot kunst op muren. Haar werk is ook terug te vinden op kleding gedragen door BN’ers, tatoeages en op doodskisten. Maar het liefste werkt ze toch op muren. Haar opdrachtgevers zijn talrijk, van gemeenten tot bedrijven. Ook maakte ze afgelopen jaar een tour door verschillende landen in Azië waar ze grijze muren omtoverde tot ware kunstwerken. Onlangs werd ze uitgenodigd door het Nationaal Museum in Wenen om daar een werk te maken.

Het meest trots is ze op haar werk dicht bij huis. Op de GTW-loods in de Turfhaven van Doesburg maakte zij onlangs een immens kunstwerk van een jongetje dat met een treintje speelt. Met het werk wilde ze het oude en nieuwe Doesburg met elkaar verbinden. Haar inspiratie vindt ze vooral via Instagram. Haar ontwerpen maakt zij vervolgens op een Ipad. Om het ontwerp daadwerkelijk op de muur te krijgen gebruikt ze een unieke methode. ‘’Ik verdeel alles in vakken, die allemaal een eigen kleur hebben. Een soort schilderen op nummer eigenlijk. Ik zet allemaal stipjes op de muur die voor een ander misschien niet eens te zien zijn.’’ Daarna geeft ze de vlakken kleur met spuitbussen en staat haar werk binnen no time op de muur.
Aan opdrachten heeft de Doesburgse geen gebrek. Ze krijgt elke dag nieuwe aanvragen binnen. ‘’Ik heb de luxe dat ik mijn opdrachten nu kan kiezen. Het liefste doe ik opdrachten waarin ik mijn eigen creativiteit kwijt kan. Want als je een kunstenaar vrijlaat krijg je de mooiste dingen’’, aldus Rosalie.

Voor de toekomst denkt Rosalie niet alleen groots, maar vooral hoog. ‘’Ik wil graag zo veel mogelijk mensen bereiken. Ik zou dan ook graag mijn werk zetten op een flatgebouw.’’ Met genoeg opdrachten voor jaren hoeft ze zich voorlopig niet te vervelen. Dat is maar goed ook. Want ze barst nog van de nieuwe ideeën. Of zoals ze het zelf zegt in vaktaal: ‘’Ik ben dringend op zoek naar lege muren’’. Ze is nog op zoek naar muren op plekken waar veel mensen langskomen. Zij kunnen contact opnemen met Rosalie om een mooi kunstwerk op de muur te laten maken.

Lees ook

Ik vind: Onzalig plan

Op 7 januari kreeg ik door middel van een e-mail van inwoners, betrokken bij het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.