Home / Rheden-Regiobode / Rheden: ‘Vervang stenen door groen om wateroverlast te voorkomen’

Rheden: ‘Vervang stenen door groen om wateroverlast te voorkomen’

RHEDEN – Vervang stenen door groen, zodat het regenwater makkelijker de grond in kan trekken. Dat zegt wethouder Gea Hofstede (foto) naar aanleiding van de enorme hoosbui die de gemeente onlangs trof.

Op vrijdag 2 augustus regende het zo hard in de gemeente Rheden en omstreken dat er verschillende straten, kelders en tuinen blank kwamen te staan. Onder meer Rheden en Velp-Noord werden ‘zwaar’ getroffen. “Het gaf problemen op met name plekken dicht bij de stuwwal liggen. Daar kan het water vaart maken en dan loopt het naar de laagstgelegen plekken. Dan kan het gewoon niet meer afgevoerd worden”, aldus de Rhedense wethouder Gea Hofstede. Zij bezocht op de avond van de hoosbui een aantal inwoners die getroffen waren. “Het is ongelofelijk te zien en te horen hoe snel deze enorme hoosbui zoveel schade kon aanrichten. De verslagenheid van de inwoners was groot. Mensen reageerden heel verschillend. De een was stil en aangeslagen, de ander boos en een derde was gelaten. Ik wens alle getroffenen, ook hen die ik niet heb kunnen bezoeken, enorm veel sterkte.”
Dat mensen de gemeente in eerste instantie verwijten dat er in het verleden niet genoeg gedaan is om de wateroverlast te voorkomen, begrijpt ze. “Maar we doen echt heel veel. We zijn onder meer bezig regenwater af te koppelen zodat riolen niet overstromen en we hebben gezorgd voor waterbergingen. Maar op een gegeven moment zijn die gewoon vol. Wat er die vrijdag uit de hemel kwam vallen, was heel extreem. We hebben ook gewoon te maken met klimaatverandering.”

Vanuit de Rhedense gemeenteraad zijn vragen gesteld aan het college naar aanleiding van de hoosbui. Zo wil de VVD weten of de veiligheid in het geding is geweest en of de maatregelen die in het verleden zijn genomen in het kader van klimaatadaptatie hebben gewerkt. Ook vraagt de VVD zich af welke (extra) stappen moeten of kunnen worden gezet om de gevolgen van deze weersomstandigheden te beperken en de veiligheid van de mensen te garanderen. Hofstede: “We zullen vanuit het college terugkoppeling geven hierover in een raadsvergadering. En op het moment dat de raad vindt dat dingen anders moeten, zal dat een opdracht aan het college worden.”
De Rhedense wethouder benadrukt dat de inwoners zelf ook maatregelen kunnen nemen. Naast het vervangen van stenen door groen, noemt ze het afkoppelen van het regenwater van het riool, ‘liefst ook in de vorm van een opvang’. “Denk aan een regenton. Die zal ook overstromen (bij hevige regenval, red.) maar de eerste opvang heb je dan al.” Ook roept ze inwoners op om melding te maken bij de gemeente van zaken als verstopte kolken. “Natuurlijk doen we regulier onderhoud, maar er kan tussendoor ook een verstopping ontstaan. We hebben 44.500 inwoners en die zien meer dan onze ambtenaren. De inwoners zijn de ogen en oren van de gemeente. Ik hoop dat ze zaken blijven melden. Dit zijn dingen die we samen kunnen aanpakken.”
Wat de financiële schade is ten gevolge van de hoosbui is nog niet bij de gemeente bekend.

Foto: Gemeente Rheden

Lees ook

Rhedense akkerranden ingezaaid met kruidenmengsel

GEM. RHEDEN – De randen van een flink aantal Rhedense akkers zijn over een paar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.