Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Dierens Harmonie Corps op concours

Retrospectief: Dierens Harmonie Corps op concours

Deze week een foto van DHC, het Dierens Harmonie Corps, gemaakt in 1921. Waarschijnlijk ter gelegenheid van het concours dat in dat jaar in Apeldoorn werd gehouden. Zo’n gebeurtenis was voor vrijwel iedere muziekvereniging aanleiding voor het maken van een foto. Waar deze is gemaakt, is niet duidelijk. Daarvoor is de achtergrond te nietszeggend.

DHC was vijftien jaar eerder opgericht. Waarom weten ze bij de vereniging zelf ook niet precies. Maar wél dat in februari 1905 een intekenlijst rondging in Dieren, waarop men geldbedragen kon toezeggen of kon inschrijven op renteloze aandelen. Er moesten immers instrumenten worden aangeschaft en zo.

Blijkbaar lukte dat, want op 8 maart 1906 werd het Dierens Harmonie Corps actief. Op die dag werd een hoofdbestuur gevormd en een directeur (dirigent) benoemd. Door hen werd een oprichtingsvergadering uitgeschreven, een week later. Er meldden zich 27 leden aan en al op 31 augustus van dat jaar volgde op Koninginnedag het eerste optreden. Dat gegeven doet vermoeden dat er minstens aan aantal ervaren muzikanten deel uitmaakte van het corps, want in nog geen half jaar een instrument leren bespelen lukte ook toen al niet.

De eerste jaren verliepen niet alleen muzikaal met vallen en opstaan, want in het archief van de vereniging werden notulen gevonden die wijzen op enkele dirigentwisselingen in korte tijd, op het in heel korte tijd bedanken en weer terugkomen van leden en flinke conflicten tussen het zogenaamde hoofdbestuur en het bestuur uit de leden. Het doet denken aan taferelen uit de beroemde film Fanfare van Bert Haanstra, over rivaliserende muziekkanten in het dorp Giethoorn.
Maar hoe dan ook, DHC bleef bestaan en werd een vaste waarde in het dorp Dieren. Bij veel feestelijke gelegenheden was ‘de muziek’ present en menig aubade werd verzorgd. Ook trok het corps met enige regelmaat op concours en het niveau was bij tijd en wijle zeer hoog.

Dat is anno 2019 nog steeds zo. Zo’n veertig muzikanten vormen inmiddels DHO, Het Dierens Harmonie Orkest. De naam veranderde bij de viering van het eeuwfeest en tegenwoordig is DHO ook niet meer als marcherend corps op straat te zien. De muzikanten hebben zich gespecialiseerd in het geven van concerten.

Lees ook

Lekker voetballen bij SC EDS

ELLECOM – Zondag 22 november werd er heerlijk gevoetbald bij SC EDS, de club in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.