Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: De Wiekelaar

Retrospectief: De Wiekelaar

Aan de hoek van de Horstweg en de Hoofdweg stond tot 1973 een ruïne. Vroeger was dit het pension en vakantiehuis De Wiekelaar. Het gebouw werd echter rond 1900 gebouwd als pension Klein Horst. Het was een tehuis voor oude mannen. De heer Dijkman had toen het beheer over het tehuis.

Na de oorlog wisselde Klein Horst, zoals het gebouw in het dorp meestal genoemd werd, enkele keren van eigenaar. De familie Musch vestigde er een vakantiehuis De Wiekelaar in voor de jeugd. Vanuit de grote steden kwamen grote groepen jongeren naar Loenen om hier in deze bosrijke streken van vooral een gezonde vakantie te genieten. De jongens en meisjes konden zich hier prima vermaken.

Het gebouw voldeed niet meer aan de eisen en kwam leeg te staan. Juist in die tijd, de jaren vijftig, kwamen zogenaamde repatrianten naar Nederland en kregen op diverse plaatsen woonruimte aangeboden. Een aantal gezinnen betrokken De Wiekelaar. Er werd niets meer aan het gebouw gedaan en raakte totaal uitgewoond. Het gebouw raakte meer en meer verwaarloosd en was een doorn in het oog van de Loenenaren. Toen het niet meer bewoond werd maakte de jeugd van Loenen zich meester van De Wiekelaar. Binnen zeer korte tijd was het een ruïne. Onverlaten kwamen ’s nachts in het gebouw en sloopte alles wat los en vast zat. Het gebouw werd een gevaar voor de jeugd die er spelletjes deed. Men besloot om het bouwval maar dicht te spijkeren.

Vele jaren heeft daarna de Wiekelaar er als een bouwval gestaan. Het was een doorn in het oog van de Loenenaar. Plannen waren er genoeg. Het was een prima plek voor een bejaardenhuis, winkels, woningen of een andere bestemming, maar de overheid wilde niet meewerken. Projectenbureaus waren er toen niet die vaart achter dergelijke plannen konden zetten.

In 1973 lukte het eindelijk om hier woningen te laten bouwen. Het werden wat men noemde 17 luxe bungalows. Een voorwaarde hierbij was wel dat de oude beuken en platanen moesten blijven staan. Deze werden goed in de nieuwe bebouwing gepast. Er kwamen 17 bungalows te staan die allen verschillend van indeling waren. Omdat de bouwer voor de woningen een forse prijs vroeg kochten personen buiten Loenen deze huizen. Zij vormden met elkaar een vereniging die gezamenlijk het een en ander regelden. Sommige bewoners wonen er nog steeds vanaf het begin en wonen er erg naar de zin. Inmiddels zijn ook Loenenaren op De Wiekelaar komen wonen.

Na vijf jaar, in 1978, moesten de beuken helaas toch gekapt worden. Door de dalende grondwaterstand en andere weersinvloeden verkeerden de beuken in slechte staat en moesten gekapt worden. Erg jammer, want de oude beuken pasten precies in deze omgeving. De grote plantanen op het pleintje van De Wiekelaar zijn altijd blijven staan.
Het complex kreeg in 1973 de naam van De Wiekelaar, maar oudere Loenenaren vonden het erg jammer dat de oude historische naam van ‘Klein Horst’ niet terug is gekomen.

Lees ook

Ansichtkaartenproject genomineerd voor De Gelderse Roos

REGIO – Het ansichtkaartenproject ‘IJsselhoeven, Schoonheid en Troost’, dat in het voorjaar van 2020 werd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.