Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: De sluis in de Oude IJssel

Retrospectief: De sluis in de Oude IJssel

Momenteel ligt het gebied rond het sluizencomplex tussen Oude IJssel en de IJssel en Doesburg behoorlijk op z’n kop. Niet voor het eerst worden daar werken uitgevoerd ter verbetering van de aansluiting tussen bij rivieren. Er wordt ter plekke gewerkt aan het plan De Blauwe Knoop. Eén van de belangrijkste kunstwerken is de aanleg van een vistrap, die het voor vissen mogelijk moet maken tot maximaal 5 meter hoogteverschil te overbruggen. Verder wordt het gebied – een soort schiereiland tussen sluis en stuw – beter toegankelijk en beleefbaar gemaakt voor bezoekers. Samen met de passantenhaven en de voormalige GTW-loods belooft het een mooi stukje Doesburg te worden.

Op deze foto uit 1953 zien we de schutsluis in Oude IJssel. Die is een jaar daarvoor in gebruik genomen ter vervanging van een ouder en kleiner exemplaar. De eerste sluis op die plek werd in 1890 in gebruik genomen. Voor het eerst konden schepen daarna in één keer doorvaren, zonder bij Doesburg over te moeten laden. Het hoogteverschil tussen beide wateren is soms wel vijf meter en werd via een stuw overbrugd. Al sinds vele eeuwen mondde de Oude IJssel, die in het Duitse Raesfeld ontspringt, bij Doesburg in de IJssel. Momenteel is die waterweg 81,5 kilometer lang, waarvan 26,5 kilometer op Nederlands grondgebied. Het grootste deel is echter niet bevaarbaar anders dan voor kano’s. Pleziervaart kan tot Ulft komen, de beroepsvaart kan niet verder meer dan Doetinchem.

De sluis die in 1952 werd geopend meet 55 x 8 meter en heeft een zogenaamde drempeldiepte van 2,5 meter. Die maten werden aangehouden omdat ook coasters of kustvaarders – langs kusten varende zeeschepen – met hout uit Scandinavië geschut konden worden. Die voeren onder andere naar Oldenboom in Doetinchem.

In 1964 werd het sluizencomplex vernoemd naar de geestelijk vader van de waterwerken, ‘ir. R. Ver Loren van Themaat’. Een gedenkplaat over de naamgever werd na de verbouwing van het bedieningsgebouw (rechts naast de brug) overgeplaatst op het nieuwe gebouw, dat in 2007 in gebruik werd genomen. Van daaruit worden overigens ook de bruggen bij Hoog- en Laag-Keppel bediend.

Lees ook

Jutut heeft het zwaar, maar ‘kringloop is onmisbaar’

LOENEN – Kringloopwinkel Jutut in Loenen moest niet alleen een mooie winkel voor tweedehands spulletjes …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.