Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: De Carolinahoeve

Retrospectief: De Carolinahoeve

Deze week kijken we naar een beroemde pleisterplaats in de bossen van de Veluwezoom; De Carolinahoeve. Het gebouw op deze foto is opgetrokken in 1862. Maar een eerdere Carolinahoeve was op dezelfde plek al in 1765 gebouwd. Brand verwoestte die hoeve echter, waarna dus nieuwbouw volgde. Bij een verbouwing enkele decennia geleden trof men zwartgeblakerde balken aan die er op wijzen dat ook in dat latere gebouw brand heeft gewoed. Maar vast staat dat al sinds 1765 gebouwen op de plek staan die de naam Carolinahoeve dragen.

De naam dankt de hoeve aan Carolina van Oranje, die in 1743 werd geboren. Anna van Hannover, haar moeder en getrouwd met Stadhouder Willem IV, was de opdrachtgever voor de bouw en vernoemde dus naar hun dochter Carolina. De Carolinahoeve werd gebouwd aan een zogenaamde koningsweg, die deel uitmaakte van het jachtgebied van het Hof te Dieren. Om die reden kent het gebied ook nog een Carolinaberg en – genoemd naar een ander kind van Anna en Willem – een Willemsberg. De Carolinahoeve was een plek waar paarden werden gewisseld en waar een pauze in de reis kon worden gehouden.

Rond 1900 waren de drie broers en één zuster Pruis de pachters. Vrouw Pruis begon in die tijd pannenkoeken te bakken voor reizigers die over de koningsweg trokken. In 1911 kwam de Carolinahoeve in bezit van Natuurmonumenten en in 1922 begon J. Dikker als pachter. Ook hij bakte pannenkoeken en hij liet enkele gastenkamers bouwen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de afgelegen hoeve een plek waar onderduikers en Arnhemse evacués een onderdak vonden.

In 1973 eindigde E. Dikker, die zijn vader in 1946 had opgevolgd de exploitatie, dat is de tijd waarin deze foto is gemaakt. Verval van de hoeve dreigde. Een comité onder aanvoering van Wim Kan en Simon Carmiggelt zamelde vervolgens voldoende geld in voor behoud en opknappen van de hoeve. Zij waren vaste gasten. Eindelijk kwamen er waterleiding en elektriciteit en in 1978 werd de familie Just de la Paisieres de beheerder en later de exploitant. De Carolinahoeve groeide uit tot een bekende en drukbezochte uitspanning, waar menig wandelaar of fietser geniet van de rust, de gastvrijheid en een smakelijke pannenkoek.

Lees ook

Ansichtkaartenproject genomineerd voor De Gelderse Roos

REGIO – Het ansichtkaartenproject ‘IJsselhoeven, Schoonheid en Troost’, dat in het voorjaar van 2020 werd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.