Home / Doesburg-Regiobode / Oeganda bedankt Doesburg
.

Oeganda bedankt Doesburg

DOESBURG – Henny Slokker wil alle Doesburgers bedanken voor hun bijdrage aan het ontwikkelen van het dorpje Nsanvu in Oeganda. In een jaar tijd is er bijzonder veel veranderd in dit dorp.

Het begon met één watertank van 5000 liter, waar er nu tien staan. Een twintigtal kleinschalige boeren heeft zaad gekregen en op de school, die bijna volledig gerenoveerd is, zijn twee keer een paarhonderd boeken en schriften verdeeld. Daarnaast hebben tientallen hutjes licht gekregen door zonnecellen en zijn er waterputten bijgebouwd. Dat de Doesburgse euro in Nsanvu het tienvoudige waard is, is zeker niet overdreven. Door dit geld heeft een veertigtal bewoners ‘een hengel gekregen om nu zelf te gaan vissen’.

De microkredietgroep heeft het afgelopen jaar het ontvangen bedrag voor de helft verdubbeld, door het te sparen en ermee te werken. Met dit geld zijn onder andere kleine bedrijfjes opgestart. Ook heeft de groep geld geïnvesteerd in een grote tent die binnen twee jaar terugverdiend kan worden en dan vaste inkomsten kan genereren. Daarnaast investeert de groep in educatie voor volwassenen op het gebied van geld, hygiëne, samenwerking, het belang van educatie voor kinderen en nog vele andere onderwerpen.

Met de microkredietgroep heeft Henny Slokker afgesproken dat de helft van het bedrag een gift is en de andere helft in drie jaar tijd terugbetaald zal worden. Zo kunnen zij ook andere bewoners blijven helpen. Het is noodzakelijk dat deze hulp aangeboden blijft worden. Naast de tent moeten er 150 stoelen komen die verhuurd kunnen worden om meer inkomsten te genereren.
Een donatie van 25 euro kan 5 stoelen realiseren in de tent. Ook is het mogelijk om voor 121 euro een grote waterput te sponsoren. Daarnaast is er nog een school waaraan Slokker en de microkredietgroep een set muziekinstrumenten wil geven. Voor 161 euro kunnen meer dan 200 kinderen blij gemaakt door het maken van muziek. Ook is er een mogelijkheid om nog solar-lights te sponsoren. Er zijn nog steeds hutjes waar nooit een lichtje heeft gebrand. Voor slechts 28 euro hebben kinderen en volwassenen jarenlang een lichtje branden. Ook hier betalen de bewoners de helft in twee jaar weer terug aan de micro krediet groep.

“Wat is het toch heerlijk om uit onze luxe positie wat terug te kunnen doen voor mensen die gemiddeld met een euro per dag moeten zien rond te komen”, vindt Slokker. In oktober gaat hij, op eigen kosten, weer naar Oeganda en hoopt dan om, naast het meenemen van kleding en knuffels, een aantal van de bovenstaande wensen te kunnen realiseren.

Op donderdag 29 augustus om 15.00 uur geeft Henny Slokker in het Stadshotel Doesburg een voorlichtingsbijeenkomst. Belangstellenden kunnen zich voor deze bijeenkomst opgeven per mail; hslokker1@xs4all.nl of bellen naar 0313 769069. Sponsoren kan op NL64RABO 0319 7515 46 t.n.v. hslokker Oeganda. “Doesburgers hartelijk dank, want mede dankzij jullie is er in dit dorp een hoop positief veranderd.”

Lees ook

Jutut heeft het zwaar, maar ‘kringloop is onmisbaar’

LOENEN – Kringloopwinkel Jutut in Loenen moest niet alleen een mooie winkel voor tweedehands spulletjes …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.