Home / Brummen-Regiobode / Loenens Oorlogsboek enthousiast ontvangen

Loenens Oorlogsboek enthousiast ontvangen

LOENEN – Even dreigde het weer zaterdagmiddag roet in het eten te gooien. Maar uit de donkere wolken kwamen gelukkig slechts enkele spatjes naar beneden. Deze donkere wolken waren van toepassing op het onderwerp van deze bijeenkomst. Op een historische plek, het middenplein van Kasteel Ter Horst, werd het splinternieuwe boek ‘Herinneringen aan de oorlogsjaren in Loenen’, uit een donkere periode van Loenen gepresenteerd.

De Stichting Historie Loenen had vele personen uitgenodigd voor deze bijeenkomst want een groot aantal had haar of zijn medewerking verleend aan de schrijvers Jan Janssen en Adriaan Klomp. Door medewerking van al deze personen konden zij een bijzonder fraai boek maken met maar liefst 107 verhalen en toepasselijke foto’s over de vijf oorlogsjaren in Loenen.

Een welkomstwoord werd gesproken door Aad van der Ruyt. Hij gaf een beeld van het vele werk dat vooraf is gegaan aan de presentatie van dit boek. Na een bevrijdingsexpositie in 2015 is er vooral door Jan Janssen en Adriaan Klomp hard aan gewerkt. Janssen vertelde over de vele gesprekken aan de keukentafel met oudere Loenenaren maar ook wel jongeren die vaker van hun ouders hierover verhalen hoorden. Klomp voegde er aan toe dat men aanvankelijk geen weet had van de hoeveelheid werk dat gaat zitten in het schrijven en samenstellen van een boek. Gelukkig kregen de schrijvers hulp en adviezen van vele mensen. Het ingaan van de ‘privacy-wet’ leverde nog wel veel extra werk op. De schrijvers zijn erg blij met het resultaat dat afgelopen week gereed kwam.

Bij de presentatie van een nieuw boek is het gebruikelijk dat een eerste exemplaar aan iemand wordt uitgereikt. De schrijvers hadden bedacht dit eerste boek uit te reiken aan Martien Kobussen. Janssen vertelde dat de stichting veel steun heeft gehad aan Kobussen, die door zijn lange schrijversverleden over de historie van Loenen veel weet over het dorp. Hij werd naar voren geroepen om het eerste boek in ontvangst te nemen en te onthullen. Kobussen toonde zich blij verrast met dit bijzondere boek, dat een grote aanwinst is voor het dorp. Hij vertelde na de expositie – met vele mooie verhalen en foto’s – dat hij bij de stichting herhaaldelijk had gevraagd de oorlogsverhalen te koesteren en vast te leggen in een boek. Nu is het zover en daar is hij erg blij mee.
De schrijvers kregen dankwoorden en een boek aangeboden en ook Ans Klomp en Ria Janssen kregen lovende woorden en bloemen voor hun aandeel in dit succes. Na de presentatie werd er op dit bijzondere moment in de geschiedenis getoost op dit mooie boek.
Het boek ‘Herinneringen aan de oorlogsjaren in Loenen’ heeft 120 pagina’s en 106 mooie verhalen en foto’s over allerlei oorlogsgebeurtenissen in Loenen en directe omgeving. Het boek kost 25 euro en is verkrijgbaar bij Jan Janssen, tel. 055-5052344, Adriaan Klomp, tel. 06-51884629 en Kapsalon Marnie aan de Hoofdweg in Loenen. In Eerbeek is het boek ook verkrijgbaar bij boekhandel Hendriks.

Foto: Han Uenk

Lees ook

Kennedymars Klarenbeek verplaatst naar augustus

KLARENBEEK – Commissie Kennedymars van SC Klarenbeek heeft in overleg met het bestuur besloten de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.