Home / Nieuws / ‘Lang zal ze leven’ voor briljanten echtpaar

‘Lang zal ze leven’ voor briljanten echtpaar

EERBEEK – Toon (83) en Dit (82) van het Hekke-Hofmeijer waren vorige week 65 jaar getrouwd. Dat vierden ze – verspreid over meerdere dagen – met familie en andere bewoners van woonzorgcentrum De Beekwal in Eerbeek.

‘Lang zal ze leven’, klinkt het in woonzorgcentrum De Beekwal in Eerbeek. De gezongen wens is voor het echtpaar Van het Hekke die een ereplaatsje heeft gekregen in de grote zaal. De andere bewoners en familieleden zingen hen toe nadat ze zijn getrakteerd op koffie en gebak. Het echtpaar is een van de weinige echtparen in De Beekwal en het enige echtpaar dat samen op één kamer woont. Toen Toon en Dit trouwden waren ze nog erg jong. Van het Hekke: ‘Ik was 18 en mijn vrouw was 17 jaar.’ Waarom ze zo jong trouwden? ‘Eerlijk gezegd hadden we te vroeg uit het potje gesnoept.’
Meneer Van het Hekke is lid van de cliëntenraad van De Beekwal. ‘Hij kan nog heel goed zijn woordje doen’, zegt Gea Dijkhuizen, manager van Stichting Riwis Zorg & Welzijn waar De Beekwal onder valt. ‘Hij heeft vooral veel tips gegeven over het eten.’ Ze wendt zich tot mevrouw Van het Hekke: ‘U kon vroeger waarschijnlijk heel goed koken.’ Op de vraag of het eten nu beter is, reageert meneer Van het Hekke: ‘Het is nog niet geweldig’. Dijkhuizen wenst het echtpaar toe dat zij en hun familie nog lang ‘in ons midden mogen zijn’. ‘Het ga u goed!’
Het echtpaar kijkt terug op een fijne feestavond in de Korenmolen met hun vier kinderen, negen kleinkinderen en elf achterkleinkinderen. “We hebben lekker gegeten, maar het meest hebben we genoten van het kleine grut. Hoe ze zich amuseren… Schitterend!” Maar ze merken goed dat de leeftijd begint te tellen. “We hebben een hele leuke middag en avond gehad, maar we waren ’s avonds echt bek- en bekaf.”
Locoburgemeester Eef van Ooijen van de gemeente Brummen komt ook nog langs om het bruidspaar namens de gemeente ‘van harte’ te feliciteren. “Dit bruidspaar heeft wel een hele grote familie”, grapt hij, als hij de volle zaal ziet. Vervolgens overhandigt hij traditiegetrouw het echtpaar een kopie van de originele huwelijksakte. Daarop is onder meer te lezen dat de Van het Hekke’s in Apeldoorn zijn getrouwd. Maar daar bleef het echtpaar niet. “We zijn direct na ons trouwen in Beekbergen gaan wonen. We hadden gelijk een eigen woning, ondanks de woningschaarste. Dat was een unicum in die tijd.’ In 1963 verhuisde het echtpaar naar Eerbeek en daar zijn de twee niet meer weggegaan. Van het Hekke werkte als schilder bij de woningstichting in Eerbeek en was enige tijd verwarmingsmonteur. Ook werkte hij acht jaar bij het tankstation in Dieren aan de Harderwijkerweg. Zijn vrouw zorgde voor de kinderen.
Daarnaast hield het echtpaar erg van sjoelen – “we hebben allebei aan het NK meegedaan” – maar dat gaat nu niet meer. “We proberen er het beste van te maken. We hebben een duo-scootmobiel aangeschaft waarin we naast elkaar kunnen zitten. En dan gaan we naar Beekbergen, Brummen of Dieren.” Dat ze het 65 jaar ‘goed’ met elkaar hebben gehouden, hebben ze te danken aan twee zaken, aldus meneer Van het Hekke. “Je moet elkaar af en toe de waarheid zeggen en je moet zaken goed uitpraten. Ga nooit slapen met een kwaaie kop. Praat de dingen eerst uit en dan kom je een heel eind.”

Foto: Linda Stelma

Lees ook

Wethouder Gea Hofstede in de strijd tegen armoede: ‘Hulp vragen is écht geen schande’

GEM. RHEDEN – “Zit je in een financieel moeilijke situatie of heb je schulden, vraag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.