dinsdag 28 september 2021 | WEEK 39 |
HomeBelangrijkJarig Woonservice IJsselland: ‘Trots op hoe mooi Doesburg is geworden’

Jarig Woonservice IJsselland: ‘Trots op hoe mooi Doesburg is geworden’

DOESBURG – Woonservice IJsselland bestaat 100 jaar. Bij deze mijlpaal wil de Doesburgse woningcorporatie graag stilstaan, liefst samen met haar huurders.

Van die 100 jaren hebben medewerkers Angela Hommerson en Ron Droste er heel wat meegemaakt. Hommerson is al ruim 37 jaar betrokken bij IJsselland, de laatste jaren als directiesecretaresse. Ron Droste loopt al ruim 27 jaar mee en is momenteel manager Woondiensten. “De afgelopen 30, 35 jaar is er enorm veel gebeurd in de stad”, vindt Droste. “Dat heeft IJsselland natuurlijk niet alleen gedaan, maar wij zijn er wel trots op hoe mooi Doesburg is geworden.”

Viering 100 jaar

Woonservice IJsselland heeft een klein team van momenteel achttien mensen. “We zijn allemaal betrokken bij onze huurders”, zegt Droste. “En we blijven ons bewust van ons doel: goede, betaalbare woningen realiseren waar het prettig wonen is.”
Juist vanwege die kleinschaligheid wil IJsselland haar jubileum vieren mèt haar huurders. Zo zijn er al ijsjes en koffie uitgedeeld en hebben twee basisscholen een mooie boom gekregen. “Omdat onze verjaardag in augustus valt, delen we cadeautjes uit aan mensen die in augustus 100 jaar worden èn aan kinderen die in deze maand worden geboren”, vertelt Hommerson. “Wie iemand kent die 100 wordt of een baby heeft gekregen, kan dit doorgeven. Onze directeur Saskia Hakstege komt dan langs met een presentje.”
Op zaterdag 28 september wordt tussen 13.00 en 17.00 uur het eeuwfeest groots gevierd bij de speeltuinvereniging in het Zuidelijk Molenveld. “Het wordt een groot feest voor jong en oud. Er komen kraampjes met allerlei lekkers te eten, activiteiten en muziek. Onze huurders worden daarvoor speciaal uitgenodigd, maar iedereen is welkom, aldus Hommerson.

Fusie

Woonservice IJsselland ontstond op 12 augustus 1919 uit een fusie van drie kleine organisaties: woningbouwvereniging St. Jozef, bouwvereniging Volkshuisvesting en Christelijke woningbouwvereniging Patrimonium. De meeste sociale woningbouw is ooit ontstaan uit projecten van bedrijven die er belang bij hadden dat hun werknemers een goede woonplek hadden. Later pakten ook gemeenten deze verantwoordelijkheid op, maar inmiddels hebben die deze taak meestal ook weer afgestoten. In de jaren tachtig nam IJsselland het woningbezit over van de gemeente Doesburg, evenals de woningen van de Domeinen, de Rijksdienst – die huisvesting regelde voor Molukkers.

Verduurzaming

IJsselland heeft nu ongeveer 2100 woningen. Droste verwacht niet dat dit aantal in de toekomst veel zal toenemen, wel blijft IJsselland continu bezig met het vernieuwen en verduurzamen van haar woningaanbod. “Het is niet zo dat we achterover leunen en de woningen alleen maar beheren. Doesburg telt een relatief groot aantal huishoudens met een lager inkomen. Het feit dat we de grootste verhuurdersorganisatie van sociale woningen in Doesburg zijn, geeft ons ook de verplichting er te zijn voor onze mensen”, aldus Droste.
Zo wordt er druk gewerkt aan het verduurzamen van woningen. “We hebben het doel in 2050 Co2-neutraal te zijn”, aldus Droste. “En we zijn flink op weg. We investeren veel in woningisolatie en zonnepanelen. Dat levert ook de huurder weer voordeel op in de energierekening.”

Ook investeert IJsselland in een flexibeler woningbestand. Zo zijn in het Zuidelijk Molenveld 76 duplexwoningen gesloopt om ruimte te maken voor energiezuinige levensloopbestendige huizen. “We willen vooral woningen die nu geschikt zijn voor ouderen, waar momenteel veel vraag naar is, maar later prima door bijvoorbeeld jonge gezinnen kunnen worden bewoond.”

Ontwikkeling de Ooi

Ook het revitaliseren van de diverse wijken van Doesburg staat hoog in het vaandel. Zo werden het Noordelijk en Zuidelijk Molenveld al onder handen genomen en is nu vooral de wijk de Ooi aan de beurt. Droste en Hommerson zijn trots op het resultaat. “We bouwden in de Ooi al appartementen met daaronder winkelruimte. De komst van de Aldi heeft veel betekend voor de wijk.”
Helaas zijn dat soort constructies van overheidswege niet meer toegestaan. Vanuit het Rijk mogen woningcorporaties alleen nog maar investeren in hun woningbezit. “Spijtig”, vindt Droste. “Andere maatschappelijke investeringen voegen veel waarde toe aan de woonomgeving, waar onze huurders ook van profiteren. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van het gezondheidscentrum op De Linie. “Hommerson voegt daaraan toe dat ze aan veel meer regels zijn gebonden. “Zo mogen we ook bijvoorbeeld de PlusBus niet meer sponsoren. Terwijl zo’n voorziening toch ook in het belang is van onze huurders. Dat is wel erg jammer.”

Foto’s: Woonservice IJsselland

Foto: Woningen aan het Prins Bernhardplein in de oude en nieuwe situatie

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meest gelezen

Brandweer Doesburg neemt afscheid van Rudi Polman

DOESBURG - Tijdens de oefenavond heeft brandweer Doesburg na 27 afscheid genomen van brandweerman Rudi Polman. Na een ludieke oefening werden hij en zijn...

Brandweer redt cavia uit speeltoestel in Velp

VELP - Vrijdagmiddag 17 september rukte de brandweer in Velp uit naar Nieuwstraat voor een dier in nood. Ter plaatste bleek het te gaan...

Quirijn Waaijenberg met nationale selectie naar EK crosstriathlon

DIEREN - Quirijn Waaijenberg uit Dieren neemt zondag 26 september met de nationale selectie deel aan de Europese Kampioenschappen Crosstriathlon. De wedstrijd vindt plaats...

Kunst (uit) Dieren in Dorpshuis Rheden

RHEDEN - Drie deelnemers van Kunst bij de Buren in de wijk Dieren Noord-Oost maken nu een uitstapje naar Rheden. Joke Gabriël, Gea Wissels...
- Advertisment -