Home / Nieuws / Inzameling levert schatten op voor oorlogsmuseum

Inzameling levert schatten op voor oorlogsmuseum

RHEDEN/DIEREN – Er wordt hard gewerkt aan de invulling van het pop up-museum Rheden in Oorlogstijd, dat vanaf september geopend is in Velp. Zaterdag hield de werkgroep een inzameldag, waarbij iedereen materialen kon inleveren in het Dorpshuis in Rheden en de Bundel in Dieren. Conservator Jean Kreunen (links op de foto) en vrijwilligster Anita Matser (rechts) namen deze dag vele spullen in ontvangst, die allemaal zorgvuldig werden gearchiveerd.

Zo kwam Wim van Giessen (midden op de foto) met een steekwagentje met maar liefst drie kratten vol materiaal naar het Dorpshuis in Rheden. “Daar zaten hele mooie spullen tussen”, vertelt Kreunen. “Boeken en vooral veel documenten.”
Naast veel papierwerk, iets dat makkelijk wordt bewaard, kreeg Kreunen ook nog mooie voorwerpen aangereikt. “Zo kregen we een helm en verbandtrommel van de luchtbeschermingsdienst bijvoorbeeld.” Sommige ingebrachte spullen gingen vergezeld van een heel verhaal. “Iemand bracht ons zwartgeblakerd Frans aardewerk”, zegt Kreunen. “Op het eerste oog vieze kopjes, maar dit servies is afkomstig van een huis dat bij beschieting in brand is gevlogen. We gaan op zoek naar een foto van dat huis en kunnen zo in combinatie het verhaal vertellen van deze beschieting.”
En zo kwamen er veel meer mensen met mooie verhalen naar de inzameldag. “We hebben documenten en prachtige verhalen over een Dierense verpleegster die in de oorlog actief was in het verzet en daar later ook voor is onderscheiden. Aan de hand daarvan kunnen we op de tentoonstelling heel mooi aandacht besteden aan het verzet in Dieren.”

Deze dag, en de inzameling die een week eerder werd gehouden in Velp, heeft al heel veel mooie spullen opgeleverd voor het tijdelijk museum, dat vanaf september tot volgend jaar mei gevestigd is in de Hoofdstaat in Velp. Aan de hand van verschillende thema’s wordt de oorlogstijd in de gemeente Rheden weergegeven.
Jean Kreunen denkt dat er nog veel meer oorlogsmemorabilia te vinden moet zijn. “Veel mensen hebben niet eens in de gaten wat ze allemaal in huis hebben. Spullen liggen al decennialang op zolder en pas als ze iets anders zien, bedenken mensen dat ze zelf ook nog ‘zoiets’ hebben.” Hij hoopt dat er nog veel meer naar boven komt. “Iedereen die nog iets heeft, kan zich aanmelden via collectierhedeninoorlogstijd@gmail.com. We komen het graag ophalen.”

Foto: Han Uenk

Lees ook

Vaccineren senioren bij GGD Noord- en Oost-Gelderland van start

REGIO – GGD Noord- en Oost-Gelderland is dinsdag 26 januari begonnen met het vaccineren van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.