Home / Rheden-Regiobode / Ik vind: Earth Overshoot Day

Ik vind: Earth Overshoot Day

Op maandag 29 juli was het Earth Overshoot Day 2019: de dag waarop wij, als mensheid, gezamenlijk méér van de grondstoffen en natuurlijke bronnen hebben verbruikt dan de aarde in één jaar kan produceren. Simpel gezegd betekent dit dat we vanaf nu tot 31 december van dit jaar in het rood staan bij onze planeet. We hebben ons ‘budget’ voor dit jaar er veel te snel doorheen gejaagd.
In Nederland hadden we dit punt overigens al half april bereikt! En elk jaar valt de dag iets vroeger in het jaar. Het is niet moeilijk te bedenken dat dit een onhoudbare situatie is. De laatste keer dat we in staat waren om ons verbruik binnen de grenzen van wat de aarde voortbrengt te houden was rond 1970.
Het gaat ‘goed’ met onze economie en we zijn steeds welvarender in Nederland. Dit klinkt positief, maar er is ook een keerzijde; we kopen steeds meer spullen (die we vaak niet echt nodig hebben) verbruiken steeds meer energie en gebruiken 27 keer zoveel grondstoffen als in 1970.
In minder dan 50 jaar zijn we van een bijna volledig duurzame levensstijl naar een situatie gegaan waarin we al binnen een aantal maanden ons hele natuurlijke budget voor een jaar opmaken . De rest van het jaar plegen we roofbouw en veroorzaken daarmee ontbossing, overbevissing, opwarming van de aarde en een steeds groter verlies aan biodiversiteit.
Wat we eten, hoe we onze huizen verwarmen, hoe we van A naar B gaan, de (vlieg)reizen die we maken en de spullen die we kopen; onze levensstijl draagt bij aan al die problemen. Wat GroenLinks betreft is het niet vijf vóór, maar vijf over 12 voor het klimaat en voor het verlies aan grondstoffen en biodiversiteit. Als wij de aarde leefbaar achter willen laten voor onze kinderen en kleinkinderen moeten we er samen de schouders onder zetten.

Anne Jansen,
GL Rheden

Lees ook

Wethouder Gea Hofstede in de strijd tegen armoede: ‘Hulp vragen is écht geen schande’

GEM. RHEDEN – “Zit je in een financieel moeilijke situatie of heb je schulden, vraag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.