Home / Doesburg-Regiobode / ‘Hondeneigenaren, pas op voor ziekte van Weil in Doesburg’

‘Hondeneigenaren, pas op voor ziekte van Weil in Doesburg’

DOESBURG – Doodziek werd de arme hond Bubbels na een duik in het water. Vergiftiging, dacht de dierenarts. De ziekte van Weil, bleek na onderzoek aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. “Ik wil graag hondeneigenaren èn mensen waarschuwen voor deze gevaarlijke ziekte, die momenteel in het water zit in Doesburg”, zegt inwoner Duncan Hekker.

Bubbels is de hond van Hekkers beste vriend, maar hij trekt zich de situatie zelf erg aan en doet zijn best om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het gevaar dat op de loer ligt in het water. “Mijn maat nam Bubbels mee naar het stukje verbindingswater tussen de IJssel en de Oude IJssel, vlak bij waar de woonboten liggen. Er ligt daar een moerassig water, met veel riet, waar de hond graag zwemt”, vertelt Hekker. Dat was begin augustus en al snel werd Bubbels goed ziek. “We gingen met hem naar de dierenarts, die dacht aan vergiftiging. Dat geloofden we niet. Of iemand zou doelbewust honden vergiftigen of de gemeente zou hebben gestrooid met gif zonder waarschuwingsborden te plaatsen.”
En dus ging Hekkers’ maat voor verder onderzoek met Bubbels naar Utrecht. Hier bleek het te gaan om de ziekte van Weil, ook wel leptospirose, een bacteriële ziekte die vooral wordt overgebracht door de urine van ratten. “Het lijkt op vergiftiging, omdat de organen van de hond niet goed meer werken en afvalstoffen zich in het bloed ophopen. De hond vergiftigt als het ware zichzelf. Daarom herkennen de dierenartsen het niet altijd”, aldus Hekkers.
Hekkers wil hondeneigenaren vooral bewust maken van het feit dat er dus ziekte van Weil in de Doesburgse wateren zit. “Wees erop bedacht”, waarschuwt hij. “Ook als de hond ziek wordt. Het begint met een paar keer braken en slecht eten, maar wordt snel erger. Als de dokter denkt aan vergiftiging, houdt dan rekening met Weil.”

Waterschap Rijn & IJssel laat desgevraagd weten niets te kunnen doen op het gebied van waarschuwen. “Het is moeilijk de ziekte van Weil vast te stellen, je kunt niet met het nemen van een monster aantonen dat het in het water zit. Daarom kunnen we niet op voorhand al waarschuwen”, aldus een woordvoerder. Het waterschap roept mensen met klachten, bij hunzelf of hun dier, op dit te melden bij de GGD, omdat het toch een zaak van volksgezondheid betreft, of bij de gemeente. Maar ook de gemeente Doesburg kan weinig met een melding over Weil. “Overlast van ratten kan uiteraard wèl worden gemeld, daar kunnen we iets aan doen.”
En dat zit Hekkers niet lekker. “Er kan zo weinig aan worden gedaan, terwijl er wel honden ziek worden. Vandaar mijn waarschuwing.” Gelukkig is Bubbels ondertussen aan de beterende hand. Hij eet weer en knapt voorzichtig op. Of de hond weer helemaal de oude wordt, blijft nog even afwachten. Het moet nog blijken of hij orgaanschade heeft overgehouden aan zijn ziekte.

Lees ook

Schilder Donnie Gerhardus pakt uit in het Arsenaal

DOESBURG – Kunstenaar Donnie Gerhardus laat zijn werk zien in grand café Het Arsenaal in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.