Home / Doesburg-Regiobode / Historische film met orgelbegeleiding

Historische film met orgelbegeleiding

DOESBURG – Donderdag 5 september vindt de laatste zomeravond orgelbespeling van dit seizoen plaats in de Grote of Martinikerk te Doesburg. Traditiegetrouw bestaat deze orgelbespeling uit een improvisatie op het grote Walcker-orgel als begeleiding van een historische (stomme) film. Ditmaal wordt de film Das Cabinet des Dr. Caligari (1920) vertoond onder regie van Robert Wiene, naar een scenario van Hans Janowitz en Carl Maye.
De film vertelt het verhaal van de eigenaardige Doctor Caligari, zijn trouwe slaapwandelaar Cesare en hun betrokkenheid bij een aantal moorden in het Duitse bergdorp Holstenwall. Het grootste gedeelte van deze film wordt als flashback verteld, voor die tijd een noviteit.
Verteller Francis en zijn vriend Alan bezoeken een kermis in het dorp waar ze de eigenaardige dr. Caligari en Cesare zien, die door de dokter bij wijze van attractie wordt gehypnotiseerd. Caligari verklaart dan dat elke vraag die aan Cesar wordt voorgelegd door hem beantwoord wordt. Wanneer Alan aan Cesare vraagt hoelang hij te leven heeft, vertelt Cesare hem dat hij ‘s ochtends dood zal zijn. De voorspelling komt uit. Daarop besluit Francis met zijn vriendin Jane nader onderzoek te doen naar Caligari en Cesar. De kijker wordt vervolgens meegesleurd in een reeks onwaarschijnlijk spannende gebeurtenissen die op meeslepende wijze door organist Gijs van Schoonhoven muzikaal worden ingekleurd.
Gijs van Schoonhoven studeerde orgel, kerkmuziek en muziektheorie aan het Arnhems Stedelijk Conservatorium.
Hij is stadsorganist van Enschede en als docent orgel en kerkmuziek verbonden aan het ArtEZ-Conservatorium te Enschede. Daarnaast is Gijs kerkmusicus van het Medisch Spectrum Twente. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 12 euro, donateurs va StiDoMu betalen 10 euro.

Lees ook

Spreekuur SP Hulpdienst in Doesburg

DOESBURG – Mensen die vragen of problemen hebben met bijvoorbeeld verhuurder, werkgever of uitkeringsinstantie kunnen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.