Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Slagboom

Een Stief Kwartiertje: Slagboom

Nu ze in Eerbeek het stationsgebied hebben gepromoveerd tot de ‘Poort van de Veluwe’, de regionale hotelbranche een dringend verzoek bij de overheden heeft neergelegd om meer 4-sterrenhotels te mogen bouwen op de Veluwe en Visit Veluwe wil dat ons natuurgebied niet alleen in het voorjaar en de zomer, maar ook in de winter tot toeristische attractie wordt verheven, dan is het duidelijk dat er krachten werkzaam zijn om de Veluwe en daarmee ook de Veluwezoom tot het grootste recreatiepark van ons land te maken; één grote toeristische speeltuin. De toerist krijgt er niet meer de kans om rust te zoeken, maar moet vermaakt worden, want vermaak levert geld op.

U weet dat speeltuinen, naast de vele speeltjes, ook gekenmerkt worden door een hek, het is een afgebakend terrein. Je moet betalen om erin te mogen en ook betalen om je auto mee te mogen nemen danwel te parkeren. Betalen moet je, want ook een speeltuin moet onderhouden worden en alle speeltuinbeheerders weten dat de bezoekers geld hebben in hun achterzak. En zo gebeurt het dat de Veluwe langzaam maar zeker verandert van een uniek natuurgebied in een economische factor van betekenis met wat heide, bomen en wild als omlijsting. Zo ook onze eigen Posbank.

Natuurmonumenten is een club die neigt in de nabije toekomst parkeerterreinen als natuurmonumenten te gaan beheren en aangezien een groot deel van de Posbank eigendom is van Natuurmonumenten, zijn onze stuwwallen inmiddels verworden van een natuurgebied tot één groot parkeerterrein. Natuurbeheer is daardoor een commerciële activiteit geworden, de Posbank is een soort Ikea in de buitenlucht. Natuurbescherming is in de afgelopen decennia al getransformeerd tot natuurbeheer en van natuurbeheer is het een kleine stap naar natuurbeheersing. Dat proces is nu gaande op de Veluwe en dus ook aan de Veluwezoom; de Posbank wordt een park met natuur als attractie. Uiteraard wordt het verkocht als natuurbescherming en natuurbeheer. Nu de andere grote attractieparken zoals Amsterdam overvol raken, ontwikkelt de toerisme-industrie momenteel een spreidingsstrategie: op naar de Veluwe. Een grote toeloop, ook van vele buitenlandse toeristen, wordt verwacht en daar is de resterende natuur niet tegen bestand en dus is het wachten op de slagbomen voor de parkeerplaatsen en vervolgens op de slagbomen op de toegangswegen.

Alles moet omheind worden, niet alleen voor het wild, maar zeker ook voor de mens die op bezoek komt. Natuurmonumenten en gemeenten zijn inmiddels verworden tot clubs van geboden en verboden, van protocollen en gedragsregels; alles moet gereguleerd zijn en zeker de mens. In de Veluwse speeltuin zijn al diverse dierentuinen, waar het wild binnen de afrastering dient te blijven. Voor het kleine wild zijn er nog wel migratiemogelijkheden, maar het edelhert, het wilde zwijn en zeker de wolf dienen in het aangewezen gebied te blijven, gemarkeerd door het hek. De mens is een nagenoeg ontembare diersoort en dient aan banden te worden gelegd. Eigenlijk is de Veluwe al goeddeels omheind, maar de mens breekt er nog te vaak in en uit. En dus wil Natuurmonumenten dat er betaald wordt voor de parkeerplekken op de Posbank. Naast loofbomen nu ook slagbomen.

De leden en bestuur van Natuurmonumenten zijn mensen, de toeristenindustrie biedt werk aan mensen en alle bezoekers blijken ook mensen te zijn. De Veluwe en de Veluwezoom raken oververhit, net als het klimaat veroorzaakt door mensen. Wie laat de slagboom neer voor wie?

Desiderius Antidotum

Lees ook

Vaccineren senioren bij GGD Noord- en Oost-Gelderland van start

REGIO – GGD Noord- en Oost-Gelderland is dinsdag 26 januari begonnen met het vaccineren van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.