Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Afvalligen

Een Stief Kwartiertje: Afvalligen

De afvalverwerking kan eerdaags bij het grofvuil. Nu wil natuurlijk niemand dat het nog een grotere zooi wordt dan het al is, maar als de chaos zowel bij de afvalverwerkers als bij ons, de toeleveranciers, aanhoudt dan gaat alles richting de stort. Er moet echt iets veranderen.

De afgelopen week heb ik weliswaar niet besteed aan het graaien in alle afvalsystemen die in de regio gangbaar zijn, maar aangezien elke gemeente een ander systeem en andere voorwaarden hanteert, net als de asfaltverwerkingsindustrie zelf, is iedereen de afvalweg kwijt. Het is een zooitje in meerdere opzichten. De ouderwetse stort is door de hoge vlucht van de afvalscheiding getransformeerd tot recyclepleinen, wat op veel plaatsen een verhullende term voor vuilnisbelt is. De medewerkers moeten daar als milieu-agenten optreden, omdat veel mensen op de gemakkelijkste manier van hun zooi af willen, zeker als ze ervoor moeten betalen. Het afgebroken tuinmuurtje aanbieden als tuinafval is in een aantal gemeenten aanmerkelijk goedkoper dan het als puin storten. De goeden uiteraard niet te na gesproken, die keurig het afval in de daarvoor bedoelde bak gooien. Gelukkig zijn dat de meesten, maar desondanks blijft het een zooi.

Burgers moeten tegenwoordig een graad in de hogere afvalkunde gehaald hebben willen ze wijs worden uit de instructies hoe het afval te scheiden. Het boterhamzakje staat er symbool voor; dat mag niet in de PDM-bak (plastic- en metaalverpakkingen en drankkartons) als het thuis wordt gebruikt, maar wordt het daarbuiten gebruikt dan wel. Hetzelfde geldt voor aluminiumfolie, als de plaats waar het verkocht wordt verschilt van de plek waar het gebruikt wordt, dan is het ook een verschillend soort afval. Leg dat maar eens aan de dolende burger uit. En dus pleuren veel mensen de hele handel bij elkaar en mogen de afvalverwerkers het uitzoeken, maar die kunnen het daarom niet scheiden en pleuren op hun beurt alles bij elkaar.
Daarnaast kun je met allerlei andere soorten afval creatief omgaan, want als vrienden of familie in een andere gemeente wonen waar andere regels gelden, dan kun je kijken waar je je troep het goedkoopste kwijt kunt. Kortom, overal heerst chaos en dat leidt tot bijzondere maatregelen.

Nog niet in onze regio, maar er zijn al gemeenten die een soort afvalpolitie in het leven hebben geroepen. Het zijn klikorechercheurs, die zelfs boetes mogen uitdelen. Ze schuimen als straathonden in de vroege ochtend langs de kliko’s en duiken erin op zoek naar verboden spullen. Omdat dit veel agressie oproept en er gedreigd wordt de kliko op het hoofd van de klikogluurder te ledigen, worden er nu andere en meer opvoedkundige maatregelen genomen, de klikocoach is in aantocht om het afvallige volk in de goede afvalbanen te leiden; een spoedcursus afval scheiden op de stoep. Vooralsnog zijn we daar nog van gevrijwaard, maar voor hoelang?

Het gaat er natuurlijk om dat gemeenten en afvalverwerkers opnieuw om de tafel moeten om een uniform en eenvoudig dus voor iedereen begrijpelijk systeem te ontwikkelen. Het moet afgelopen zijn met in elke gemeente verschillende bakken, plastic zakken en containers met en zonder pasje en waar je daar wel en daar niet voor hoeft te betalen. Daarnaast moeten ook de supermarkten met elkaar afspreken dat ze op een uniforme manier en met hetzelfde materiaal producten verpakken. Daar vraag je me wat. Wellicht komt het nog een keer goed als de overheid c.q. de politiek haar verantwoordelijkheid neemt en concrete afspraken maakt met de afvalverwerkingsindustrie. Niemand wil de afvallige zijn, maar nu zijn we het allemaal.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Business & Shopping: Regiobank Doesburg zet zich in voor de buurt

DOESBURG – Een ruime meerderheid van de Nederlanders (70 procent) hecht veel waarde aan een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.